Hvorfor virker ikke vanlige smertestillende på fibromyalgi?
Fibromyalgi er en sykdom som sitter i smertesenteret vårt. 

Mange leger kjenner dessverre ikke noe særlig til dette systemet i kroppen som styrer smertesignalene. 
Det er på en måte sånn at alarmen i huset ikke fungerer. Den går av hele tiden helt uten grunn!


Politi eller brannvesen ikke kan fikse alarmen i huset ditt, du må kontakte vaktselskapet for å fikse systemet. På samme måte må du kontakte det ansvarlige systemet for smertesenteret for å fikse at alarmen om smerte går av hele tiden. 

Det hjelper ikke å behandle huden, musklene og utsiden av kroppen din når feilen sitter i programmeringsboksen. 

Jeg har laget et onlinekurs som gir deg verktøyene til å behandle programmeringsboksen. Link til webinar om kurset her.

Nyere forskning tyder på at fibromyalgi kan ha med nevroinflammasjon i hjernen å gjøre. Folk med fibromyalgi har større produksjon av en nevrotransmitter som heter Glutamat. 

De områdene i hjernen som blir påvirket av glutamat og overproduksjonen av dette stoffet er områdene som har med humør, konsentrasjon, søvn og minne. Dette kan forklare hvorfor fibromyalgi også er forbundet med problemer med tåkehjerne, hukommelse, utmattelse og søvnproblemer. Det er vanlig å slite med å falle i søvn på kvelden og å være trøtt hele dagen.

Selv om inflammasjoner er nødvendige responser som immunforsvaret bruker for å helbrede kroppens skader og infeksjoner, er en kronisk inflammasjon skadelig. Inflammasjon skal helbrede og kurere, men kronisk inflammasjon gjør det motsatte. Det skader vevet i inflammasjonsområdet. 

Frem til nylig har det vært vanskelig å forstå forbindelsen mellom nevroinflammasjon og fibromyalgi fordi det er vanskelig å se og måle nevroinflammasjoner i den menneskelige hjerne. 

Men takket være nye oppfinnelser i neurobilde-teknologi og teknikker for å måle dette kommer vi stadig nærmere å validere disse teoriene. 

Hva er nevroinflammasjon?

Først skal jeg forklare hvordan nevroinflammasjon oppstår i hjernen og hvordan vi ser det.

Gliacellene i hjernen viser og lar oss måle nevroinflamasjon. Gliacellene har mange funksjoner i hjernen vår. De støtter funksjonene og strukturen til hjernecellene. En av de andre viktige rollene til gliacellene i hjernen er immunsystemet, så når disse cellene er aktivert trigger de inflammasjon. 

Så når det er høy aktivitet av gliaceller i hjernen så er dette en indikasjon på nevroinflammasjon. 

Hvordan kan vi så måle nevroinflammasjon?

PET-scanninger er en måte å måle gliacelleaktivitet på. Da får man injeksjoner med en væske som inneholder glucose (hjernens bensin) og dette viser aktiviteten i hjernen. Da ser man hvor i hjernen det utløses mest aktivitet. 

Nye studier viser at pasienter med fibromyalgi har mye mer gliacelleaktivering og nevroinflammasjon i flere områder i hjernen enn kontrollgrupper med friske mennesker. 

Disse studiene som viser større aktivitet og nevroinflammasjon i hjernen til fibromyalgi-pasienter kan forklare hvorfor denne pasientgruppen opplever så mye smerte i forskjellige områder av kroppen. 

De aktiverte mikroglia frigjør også pro-inflammatoriske kjemiske stoffer i hjernen som sensibiliserer smertebanene. Aktiverte mikroglia i hjernen er i studier sett i sammenheng med alvorlig utmattelse som er ett av symptomene ved fibromyalgi. Disse funnene støtter teorien om nevroinflammasjon i hjernen som overaktiverer og sensitiviserer nervebanene som leder smertesignaler. (tung setning)

Årsaken til disse symptomene kan komme fra forskjellige traumer i livet, både av psykologisk art eller av skader etter for eksempel skader av hodet, ulykker eller langvarige smertetilstande etter skader.

Å forstå at fibromyalgi har en konkret årsak kan gjøre det lettere å behandle og lære å leve med diagnosen. 

Når disse gliacellene blir aktivert så blir hjernen og signalene om smerter overstimulert! 

Dette er viktig å vite for å kunne behandle dette fra kjernen til problemet istedet for å behandle med smertestillende. Å få ned volumet av gliacelle-aktivering er veien å gå. 

Når vi vet at hjernens bensin er glucose, og at dette stimulerer produksjonen av gliaceller, da gir det mening å redusere inntaket av hvitt sukker, hvitt mel og stivelse så mye som mulig. 

Personlig merker jeg det kraftig på smertenivået i kroppen når jeg spiser mat med mye hvitt mel eller sukker. 

Så ved å fokusere på maten vi spiser og redusere inflammasjonstriggend mat kan vi få en mye bedre hverdag. Spise betennelseshemmende mat kan bli din medisin!

Jeg har blitt spurt av mange av mine klienter om en ernæringsplan, og det er under arbeid for øyeblikket. 


Referanser:

Vil du ha en mail neste gang jeg blogger? Klikk her!

Følg meg gjerne på youtube her! Klikk på abonnere (det er helt gratis) så får du oppdatering når jeg legger ut noe nytt. 0 Comments

Leave a Comment