Årsaker og triggere for fibromyalgi
Fibromyalgi er et syndrom, det er en tilstand preget av mange symptomer. 

I denne tidligere artikkelen har jeg beskrevet mange av symptomene. Les her!

Vi som har fibromyalgi rapporterer om en rekke forskjellige symptomer og plager og grader av plagene. 

Jeg vil her liste opp mulige påvirkende årsaker til plagene ved fibromyalgi. 

Glutenintoleranse.
Dette er en av plagene ved over 50 forskjellige sykdomstilstander. Glutenintoleranse (ikke det samme som allergi og vises ikke på blodprøver) kan gi plager som hjernetåke, angst, magesmerter, tretthet, kronisk hodepine, diaré, utmattelse og epigastriske smerter (smerter øverst i magen).

Mange med fibromyalgi opplever stor bedring av symptomene ved å reduserer kraftig på inntak av gluten og forbedre søvnrutinene. Spesielt de som sliter mye med mageproblemer har ofte stor hjelp av å kutte gluten.
Men dette hjelper ikke alle med fibromyalgi. Hadde det enda vært så enkelt!

Candida-oppblomstring. 
Denne "blomsten" vil vi helst ikke ha for store mengder av i systemet vårt. Det er en gjærsopp som vi skal ha i begrensede mengder, kroppen vår er full av mikroskopiske bakterier og sopp. Dette er en del av en naturlig symbiose som vi ønsker at skal være i balanse. 
Det kan bli for mye Candida i kroppen vår når immunforsvaret vårt svikter, og den kan lett gi oss diaré, luftsmerter og magekramper. Mange spesialister ser en direkte kobling mellom Candida og fibromyalgi.

Stoffskifteproblemer.
Fibromyalgi og lavt stoffskifte har mange like symptomer. Derfor er det viktig å undersøke hormonbalansen for å utelukke stoffskifteproblematikk. Lavt stoffskifte kan behandles med medikamenter, men det skal være veldig ubalansert før du får noen medisiner i Norge. I mange andre land behandles dette på et tidligere stadium enn i Norge. Mange som får behandling for stoffskifteproblematikk opplever mindre søvnproblemer, hjernetåke, utmattelse og depresjon. 

Vitaminmangel.
Mange pasienter med fibromyalgi har problemer med å opprettholde sunne nivåer av Vitamin D, B12 og magnesium. Tilskudd av disse vitaminene har gitt mange pasienter en bedre hverdag. Dette bør undersøkes jevnlig med blodprøver slik at ikke nivåene overskrider anbefalte verdier. 

SIBO - overskudd av bakterier i tynntarmen.
Mange faktorer kan forstyrre og føre til overvekst av bakterier i tynntarmen. En diett med mye sukker og hvitt mel og antibiotika er kjent for å gi oppvekst av bakterier vi ikke ønsker oss. 
Dette kan forstyrre tarmens evne til å absorbere næringsstoffer som vitamin B12 for eksempel. Dårlig tarmhelse påvirker alle deler av kroppen vår på en svært negativ måte. Mange som opplever at magen blåser seg opp som en ballong når man har spist kan ha SIBO uten å vite dette selv. 

Mikrogifter.
Dette kan være muggsporer i miljøet, i mat som nøtter, ris og korn som har vært lagret lenge i fuktige miljøer. Noen kan reagere sterkt på disse muggsporene og utvikle fibromyalgi-symptomer. Kvikksølv og blyforgiftning er vanligere enn du kanskje tror, og dersom du går med gamle amalgam-fyllinger så kan disse lekke ut i munnhulen din og sakte forgifte deg og gi fibromyalgisymptomer. Jeg ble selv kraftig amalgamforgiftet i tidlig voksen alder og var forferdelig syk etter akutt forgiftning. Jeg fikk heldigvis hjelp av en naturmedisiner som anbefalte meg plantetilskudd som hjalp kroppen min med å kvitte seg meg giftstoffene. 

Adrenal Fatigue - Binyretretthet
Binyrene er viktige organer i kroppen som utskiller hormoner som stresshormonet kortisol, epinefrin og norepinefrin. Når vi har for mye stress og binyrene blir påvirket vil det gå ut over hormonproduksjonen. Fibromyalgi kan være årsaken til binyretretthet, men det finnes andre faktorer som kan føre til dette også. Mange mener at kronisk stress og mat-intoleranser kan gi binyretretthet som igjen gir fibromyalgi-symptomer. (Adrenal Fatigue eller binyretretthet er en diagnose som ikke stilles av den tradisjonelle medisinen.)

MTHFR En genetisk mutasjon.
Denne genmutasjonen kan føre til utmattelse, kroniske smerter, hjernetåke, depresjoner og angst fordi mutasjonen gjør kroppen dårligere i stand til å kvitte seg med giftstoffer. Det hevdes at å øke inntaket av B-vitaminer kan hjelpe kroppen til å begrense effekten av denne gen-kombinasjonen. Det er publisert en del studier på en mulig sammenheng mellom denne mutasjonen og fibromyalgi. 

Glutation-mangel
Glutation er en super-antioxidant som på en naturlig måte hjelper med å bekjempe oxidativt stress. Noen studier indikerer at de med firbomyalgio har lavere nivåer av Glutation enn friske mennesker. Det er ikke bevist i vitenskapelige studier at å øke inntaket av Glutation vil bidra til å minske symptombildet, men mange leger rapporterer en bedring hos sine pasienter ved ekstra inntakt av Glutation. 


Det er mange lag av denne sure løken som heter Fibromyalgi. 

Det er ikke en enkel sykdom å leve med, og det er ikke lett å få hjelp av helsevesenet, men dersom du ønsker å gjøre så mye som mulig for å få en bedre hverdag kan du se på de forskjellige faktorene jeg har listet opp her og kanskje prøve ut noen endringer selv eller ved hjelp av en veileder. 

Når det gjeldet vitamintilskudd vil jeg anbefale deg å ta blodprøver og følge med på anbefalte verdier via din fastlege. 

Føles dette som litt mye å holde styr på samtidig som du sliter med hjernetåke så kan jeg anbefale deg å kontakte en som jobber med funksjonell medisin slik at dere sammen kan skrelle denne løken og finne ut hva som er påvirkende faktorer for deg.


Vil du ha en mail neste gang jeg blogger? Klikk her!

Følg meg gjerne på youtube her! Klikk på abonnere (det er helt gratis) så får du oppdatering når jeg legger ut noe nytt. 




0 Comments

Leave a Comment