Når mat er medisin!

Når mat er medisin!

Alle som kjenner meg veit at jeg er mer enn gjennomsnittlig interessert i sunne produkter, i å leve sunt og ta vare på helsa. 


Mye av grunnen er jo egen erfaring av hvordan jeg hadde det da jeg ikke var så sunn (trodde jeg var sunn da også) 


Jeg trodde jeg fikk i meg nok grønnsaker og frukt og fiber, men det er faktisk ganske krevende å ha et godt kosthold når man jobber mye og har lite tid til å forberede mat og kanskje i tillegg har noen kresne unger….


I tillegg rørte jeg meg nesten ikke bortsett ifra når jeg var på jobb, og jeg spiste hvitt sukker altfor ofte 🙈Resultatet var en kropp som ble daffere og daffere og en god natts søvn skjedde bare ikke. Jeg ble stressa, urolig, fikk tåkehjerne og til slutt hadde jeg en kropp full av muskelsmerter og spenninger og jeg fungerte ikke i hverdagene i det hele tatt. 


Jeg måtte ta tak og snu denne utviklingen og det gjorde jeg etter noen år på sofaen. 


I denne prosessen har jeg prøvd mye. Jeg har safta og sylta ting som står og gjærer på kjøkkenbenken og jeg har kokt og bakt mye både godt og ikke fullt så godt. 


Gode bakterier er viktig, så jeg har hatt fokus på det for å få tarmen til å fungere igjen. 


Så ble jeg mye bedre, er omtrent symptomfri i dag og jobber mer enn full stilling. Fra uføre til 150% jobb på noen få år. Jeg er sååååå happy! Jeg har brukt mye tid og krefter på å komme dit, jeg har snubla og feila såååå mange ganger, og ikke mist....jeg har prøvd MYE forskjellig! 

Da jeg ble bedre i formen kunne jeg begynne å jobbe igjen, og jeg elsker å jobbe!

Men nå som jeg jobber så mye har jeg ikke tid til ting som skal stå og gjære, eller lukte promp på kjøkkenbenken 🙈


Jeg trengte enklere løsninger for å få i meg nok frukt og grønt for å få systemet til å fungere i hverdagen. 


Da kom jeg over kaldpressede frø fra Nigella Sativa, grønne Chardonnaydruefrø og bringebærfrø. WOW! 


Det har gjort underverker med inflammasjonene i kroppen min. Noe jeg trodde jeg bare måtte finne meg i å leve med…har hatt de verkende skuldrene siden jeg var 19 år! Jeg bare elsker det når jeg finner naturlige løsninger og kan slutte med Paracet, Ibux, Naproxen, Paralgin Forte, Tramadol med flere. Nå fokuserer jeg på å rense den stakkars levra mi, så den holder til jeg blir 120 år! 

Ble du nysgjerrig?

Meld meg så får du mer informasjon. For flere tips om sunn og god mat for kranglete mager og kresne ganer, eller tips og råd om sunne livsstilsvalg,  følg bloggen min. Klikk på denne linken.


Trenger du hjelp med å komme deg ut av sofaen og begynne å røre på deg?

Klikk på linken for informasjon om hvordan du kan klare det!

Er du interessert i hvordan essensielle oljer kan bidra til å gjøre hverdagen din mindre stressende og mye morsommere? Klikk på denne linken for informasjon. 

Sjekk min Youtube-kanal for videoer om helse og trening med mere. Klikk gjerne på å abonnere på den, det er helt gratis og da får du oppdatering når det kommer nye videoer som kan være interessante for deg. 

Har du angst?

Har du angst?
Har du hatt angstanfall noen gang?


En god venninne spurte meg om dette da jeg kontaktet henne for å drodle litt over noe jeg hadde opplevd og som jeg ikke helt klarte å plassere på riktig sted selv. 
(Innerst inne visste jeg det selv, men trengte noen til å bekrefte meg)

Jeg driver for meg selv, en hud og helse-klinikk. Har ikke tatt ut lønn ennå fordi den er nystarta og med Korona-restriksjoner har det vært en røff start for meg også. I tillegg jobber jeg for øyeblikket i et vikariat ved sykehuset, og jeg digger å jobbe der og jeg trenger lønna.

Så hadde jeg et uhell i starten av sommerferien min, der jeg ble hengende i stigen til båten og måtte trekke min egen vekt opp etter armene. OG SÅ STERK ER JEG IKKE!
Men jeg gjorde det likevel for ikke å havne under den båten da...


Kjente jo at det røska skikkelig i den ene skuldra (HØYRE selvsagt….jeg er høyrehendt) og to dager etter var det så vondt at jeg satt og gråt på ei strand. Visste ikke hvordan jeg skulle sitte/ligge/gå UÆÆÆÆÆÆH

Så tok jeg kontakt med legen som sendte meg til akutten for røntgen i tilfelle noe var brukket, hvilket det ikke var, og dermed var det å vente på MR for å se om musklene var rivd i stykker. 

Samtidig med dette fikk jeg et sår på haka som vokste for hver dag, jeg trodde jeg hadde fått en kjøttetende bakterie på et tidspunkt. Hadde jo bada i sjøen...

Så satt jeg hjemme hos noen på besøk og plutselig...helt ut av det blå...raste plutselig pulsen min helt vilt avgårde. Jeg målte den til 109 sittende stille i sofaen, og jeg har sitte-i-sofaen-puls på rundt 60 normalt!

Jeg reiste meg for å dra hjem, svimmel. ør, og med en puls som steg opp til 140-165-98-120-den virra som er flue.

Kjente meg skikkelig skjelven og skulle vise min elskede TomV hvor mye hendene mine skalv, da jeg oppdaget at den høyre armen min var dyp lilla! Ikke blålig, men dyp lilla!
To av flere tegn på Sepsis! Rask puls, blå arm.... jeg tenkte på utslettet på haka og lurte på om det vandret noe dritt rundt i kroppen min som angrep fra innsiden....
 Jeg manglet forvirring og feber... Egentlig var jeg vel ganske forvirra også som kunne tro jeg hadde sepsis. PINLIG!

Da bestemte TomV bare at NÅ KJØRER VI TIL SYKEHUSET!


På vei mot sykehuset og snart hjemme hadde pulsen roet seg, armen var ikke lenger lilla og jeg hadde sluttet å skjelve, så jeg sa jeg ville hjem og vente litt og se om det bare gikk over. Det var noe som sa meg da at dette er faktisk ikke farlig!

Ringte og snakket med ei venninne om symptomene...hun stilte så det ovenstående spørsmålet: Har du hatt angstanfall noen gang?

Ja, jeg har hatt angstanfall, men da blir jeg sånn at jeg ikke får puste...OG det er mange år siden nå(bortsett ifra høydeskrekk-anfall)

Men angst kan kle seg i så mange drakter.

Angst er når kroppen får en fysisk reaksjon på noe som foregår psykisk. Når du føler at NÅ DØR JEG! og du vet egentlig at det ikke er sånn, men du blir livredd. Som sykepleier så kan jeg jo et par ting om diagnoser og symptomer, så det var altfor lett å tenke sepsis... som er akutt blodforgiftning. KJEMPEFARLIG! 

At armen ble blå skyldtes at alle musklene trakk seg sammen i nakken og der var det allerede trangt på grunn av det som viste seg å være en kraftig muskelstrekk. Jeg trodde jo musklene var rivd av og at jeg ville måtte operere og ikke kunne bruke armen på et halvt år, hvilket ville vært en katastrofe for begge jobbene mine, derav redselen for skade. Dette førte jo til at musklene ble enda stivere....

Har du opplevd angst?
Visste du at helseangst er noe mange opplever daglig? Er du selvstendig næringsdrivende og ikke har lønnsutbetalinger og ikke har annet nettverk om skaden skulle oppstå? Da kan du forstå min angst den dagen.


Men ANGSTEN lyver alltid! 
Den prøver alltid å tricke deg og lure deg til å tro at det er livsfarlig! 
Den har flere forskjellige «drakter» den kler seg i for å lure deg.

Jeg fikk samlet meg i min egen sofa, brukte pusteteknikker og essensielle oljer og følte meg mye bedre, og hadde stor glede av å snakke med min gode venninne.

Har du angstanfall, SNAKK med noen! Tenk på hvem du kjenner som er et fornuftig og oppegående menneske som kan hjelpe deg med å analysere det som skjer med deg. Fortell en du føler tiltro til at du av og til/ofte plages med angst og spør om du kan få lov til å ringe når det skjer. 

Tusen takk Tone, du hjalp meg så veldig den dagen, takk for at du tok deg tid. Jeg gjenkjente ikke angsten i den drakten....


Og vit at du er ikke alene! MANGE har hatt angstanfall en eller mange ganger. Det er ikke deg det er noe galt med, det er en reaksjon kroppen vår har på faktorer vi som regel ikke er herre over. 

Er du interessert i hvordan essensielle oljer kan bidra til å gjøre hverdagen din mindre stressende og mye morsommere? Klikk på denne linken for informasjon. 

Sjekk min Youtube-kanal for videoer om helse og trening med mere. Klikk gjerne på å abonnere på den, det er helt gratis og da får du oppdatering når det kommer nye videoer som kan være interessante for deg.
Hvordan roe ned før du skal sove på naturlige måter

Hvordan roe ned før du skal sove på naturlige måter

Dråper til drømmelandet - essensielle oljer for kvelden din


Etter stressende arbeidsuker, lange dager fylt med ærend som må gjøres og utmattende kvelder der du kanskje prøver å sove ned de små, er det viktig at du får mest mulig ut av søvnen din for å få den hvile du trenger og fortjener. 


Hvis du føler at du har savnet mange vakre drømmer i det siste, kan du tenke på om du kan forberede deg på leggetid med de beroligende og avslappende duftene fra favorittoljene dine.


I dette blogginnlegget finner du en liste over noen av de beste essensielle oljene å bruke når du vil drømme deg bort om kvelden. De vil bidra til å forvandle soverommet ditt til et rolig fristed der du kan sovne uforstyrret.


Oljen til kveldsbadet ditt


Hvis du har barn, vet du hvor viktig det er å ha en klar kveldsrutine for at de skal sovne uten problemer. Det er egentlig ikke så annerledes for voksne heller. Hvis du utfører de samme handlingene, for eksempel å ta et varmt og beroligende bad, vil det hjelpe deg å slappe av og innse at det er på tide å legge deg.


For å sikre at badeopplevelsen din er så avslappende og spa-aktig som mulig, kan du bruke 6-8 dråper essensiell olje av Frankincense sammen med 1 kopp epsomsalt i badevannet. De komplekse, treaktige duftene roer ned tankene dine og gir deg hud som stråler og ser ungdommelig ut.


Oljen til kveldsteen


I timene før leggetid er det få ting som er så behagelige som en varmende kopp koffeinfri te. Enten du koser deg med te i sofaen mens du ser på favorittfilmen din eller sitter med koppen ved siden av deg mens du leser en god bok, vil en beroligende kopp te være den beste avslutningen på dagen før en god natts søvn.


For å forbedre kveldsteen din ytterligere, prøv å helle en eller to dråper av den essensielle oljen Lemon + eller Peppermint + i favoritt din. Du kommer til å elske det.

Oljen for hudpleierutinen din om kvelden


I tillegg til en god natts søvn, kan ren og sunn hud om morgenen i stor grad bidra til at du får en flott dag. Du kan sørge for at huden din får den pleien den trenger ved å ha en ordentlig hudpleierutine før sengetid. Hos Young Living elsker vi å bruke den tiden til å kombinere skjønnhetsproduktene vi liker best med våre favoritter blant essensielle oljer!


En spesielt fantastisk kveldsolje er Helichrysum (immortell) fordi den har en varm, urte og honninglignende duft og fremmer sunn og fuktet hud. Ha en eller flere dråper Helichrysum i nattkremen eller fuktighetskremen, eller bruk Helichrysum Floral Water som en beroligende spray før sengetid.


Oljen til putesprayen din om kvelden


En av våre mest kjente essensielle oljer når det gjelder beroligende kveldsdufter er selvfølgelig Lavendel. Takket være sin milde, urte- og avslappende duft er den en konstant favoritt blant oljeelskere og dette er med rette fordi den er en perfekt ingrediens i en putespray som er egnet for bruk om kvelden!


For å lage en blanding som gir deg en god natts søvn, kan du prøve å blande 5 dråper lavendel med 4 dråper sedertre og 1 dråpe Vetiver og deretter blande dem i en sprayflaske med rent vann og spray på de rene lakenene dine. Denne søte blomsterduften vil gi kroppen og sinnet et hint om at det er på tide å slappe av og sove!


Hvordan bruker du essensielle oljer i kveldsrutinen?Er du interessert i hvordan essensielle oljer kan bidra til å gjøre hverdagen din mindre stressende og mye morsommere? Klikk på denne linken for informasjon. 

Sjekk min Youtube-kanal for videoer om helse og trening med mere. Klikk gjerne på å abonnere på den, det er helt gratis og da får du oppdatering når det kommer nye videoer som kan være interessante for deg.

Sunn og supergod hjemmelagd musli

Sunn og supergod hjemmelagd musli

Mange har spurt om å få oppskrifta mi på musli, så her kommer ei oppskrift. 
Jeg bruker å variere på hva jeg putter oppi etter hva jeg har i skapet. Det viktigste for meg er at den er magevennlig og at den gir en metthetsfølelse som varer leeenge. 


Ingredienser;

1 pose havregryn, jeg bruker store havregryn 

1 pose (ca 200 - 300 g ) valnøtter ( grovhakket) 

Gresskarfrø (en god dæsj)

Solsikkefrø av og til

100 g knuste linfrø

Evt andre usaltede nøtter eller frø jeg har i skapet

En god slump Chiafrø

1 pose kokosmasse

Bland alt dette i den dype langpanna. 

Bland så;

2-3 klyper himalayasalt

3-4 dl vann 

6-7 dråper Kanel-olje eller krydder

Og bland sammen med det tørre. 

Flytende sukrin gold eller kokosblomstsukker. Ta noen runder med flaska over grynene. 


Bland godt sammen. 


Sett stekeovnen på 150 grader med varmluft. Rør hvert 20 minutt til du kjenner at vannet er tørket og grynene er lett stekt og tørre. Det tar ca 1,5 time  

Ta forma ut av ovnen når grynene er tørre og sett den til avkjøling på benken. 

Ha i en boks økologiske rosiner, tørkede gojibær, tranebær eller annen tørka frukt etter smak. 

Dryss oppi noen kakaonibs om du liker det. Det er veldig sunt. Supersunt og godt! 


Oppbevares tørt i kakeboks. 


Spises gjerne med kokosyoughurt, kokosmelk eller annen melk og friske eller frosne bær. For flere tips om sunn pg god mat for kranglete mager og kresne ganer, eller tips og råd om sunne livsstilsvalg,  følg bloggen min. Klikk på denne linken.


Trenger du hjelp med å komme deg ut av sofaen og begynne å røre på deg?

Klikk på linken for informasjon om hvordan du kan klare det!

Er du interessert i hvordan essensielle oljer kan bidra til å gjøre hverdagen din mindre stressende og mye morsommere? Klikk på denne linken for informasjon. 

Sjekk min Youtube-kanal for videoer om helse og trening med mere. Klikk gjerne på å abonnere på den, det er helt gratis og da får du oppdatering når det kommer nye videoer som kan være interessante for deg. 

Hvordan finne din perfekte vekt og holde den?

Hvordan finne din perfekte vekt og holde den?
Dette er et tema jeg ikke tenkte jeg skulle mene noe offentlig eller skrive noe om. 

Meeeen.....så får jeg spørsmål om både dietter, anbefalinger og treningstips for vekttap.

Det finnes ingen fasit! Det finnes ikke en mal som passer for alle!

Det første du må tenke igjennom dersom du føler at du vil ned i vekt er HVORFOR? 
Hva er motivasjonen din? 
Er motivasjonen sterk nok? 
Hvor mye har du tenkt å gå ned?

Så lager du deg en plan! En plan som gjør at du kan leve med den RESTEN AV LIVET! 

Vekttap handler ikke om en diett i tre måneder, det handler ikke om å løpe en time hver dag på tredemølla heller hvis du ikke er superglad i å løpe. 
Vekttap handler om livsstils-forandring. 

Du må forandre på GRUNNEN til at du veier mer enn du ønsker. 

Hvordan kan du leve godt med deg selv resten av livet ditt med den dietten du har valgt?

Mange har god nytte av å kutte vekk karbohydrater en kort periode or å gå raskt ned i vekt. Denne måten å tape vekt på er veldig omdiskutert, og dette med god grunn. Hjernen vår trenger karbohydrater for å fungere, og etter lang tid på ketose kan man bli veldig sliten.

Kvinnekroppen er annerledes enn mannekroppen når det kommer til forbrenning av kilo over tid. Dersom du pusher deg selv, løper en time om dagen og spiser veldig lite kalorier og ingen karbohydrater vil kroppen din til slutt begynne å bli stresset. Dette fordi i naturen skal vi føde barn....vi bør ha "litt å gå på" for at vi skal tåle barnefødsler etc. Dermed stresser kroppen vår med vekttap. Så begynner kroppen å "spare" etter ei stund. Da kan vi fortsette å løpe en time om dagen og spise like lite kalorier, men vi slutter å gå ned i vekt...noen som kjenner seg igjen her?

Da må vi forandre planen! Vi må "lure" kroppen til å ikke spare. En måte å gjøre dette på er å ha to-tre lavkarbodager etterfulgt av 1-2 karbdager. Altså mat MED karbohydrater, men minimalt med fett. Ikke rent hvitt sukker, men korn, poteter, pasta etc, sammen med salater uten dressing etc. Slik at du ikke har fett og krabohydrater på samme dag. Kutt gjerne vekk hvetemel og gjærprodukter, det er ikke sunt til hverdags for noen av oss, men grove kornprodukter inneholder mye vitaminer, mineraler og sporstoffer som vi trenger. Hjemmelaga musli med havremelk eller kokosmelk kan være supert å spise istedenfor brødmat til frokost for eksempel. En god salat med nøtter og kylling eller tunfisk til lunsj....Det er mat som metter og det varer i noen timer. 

Og tren hardt 15-20 minutter 3-4 ganger i uka istedenfor en time om dagen i lavere intensitet. Det er mer effektiv og lettere å leve med i det lange løp. (Dersom du ikke elsker løpeturer hver dag da)

Når kroppen vår blir stresset og tror den ikke får nok mat, begynner den ikke bare å spare på fettet, men den produserer også Kortisol (stresshormonet) Dette hormonet gjør at vi legger på oss! 

Helt seriøst, dersom vi stresser for mye, sover for lite og generelt lever litt i ubalanse kan hele kroppen komme i ubalanse og begynne å rote med hormonene våre. En av grunnene til at vi legger på oss i overgangsalderen er ubalanse i hormonene våre. 

Da jeg kom i overgangsalderen gikk det ut over søvnen min (som hadde vært et problem tidligere også) og jeg legger lettere på meg. Nå holder jeg både søvn og vekt i sjakk med stressmestring, yoga, essensielle oljer og mindful eating

Jeg bruker konsentrert næring på travle dager, da er frønæring optimalt for meg, og jeg drikker næringsdrikk med masse antioksidanter som gir meg et lass av energi. Og jeg eeeeelsker mat! Særlig middag er viktig for meg, så det må jeg ha hver dag i en eller annen form, og det kan gjerne være i form av salat dersom det blir sent på kvelden før jeg rekker å sette meg ned og spise. 

Trenger du hjelp med å komme deg ut av sofaen og begynne å røre på deg?

Klikk på linken for informasjon om hvordan du kan klare det!

Vil du ha oppdatering neste gang jeg blogger? Klikk på denne linken.

Er du interessert i hvordan essensielle oljer kan bidra til å gjøre hverdagen din mindre stressende og morsommere? Klikk på denne linken for informasjon. 

Sjekk min Youtube-kanal for videoer om helse og trening med mere. Klikk gjerne på å abonnere på den, det er helt gratis og da får du oppdatering når det kommer nye videoer som kan være interessante for deg. 
 
Read Older Updates