Kan man bli kvitt fibromyalgi?
Jeg fikk diagnosen fibromyalgi for snart 20 år siden. Da hadde jeg hatt smerter og andre symptomer i økende grad over lang tid. 

Dersom du har fibromyalgi så vet du hva dette kan innebære. Du som ikke har fibromyalgi...se for deg at du er i ferd med å få influensa. Den følelsen i kroppen ligner mest på sånn det kan føles når man har fibromyalgi. 

I perioder var jeg helt sengeliggende av smerter og utslitthet.

Men hva ER fibromyalgi, og kan du bli kvitt det?

FØLGENDE VET VI OM FIBROMYALGI:

  • at Fibromyalgi kan best forståes som en biosykososial lidelse der både biologiske, psykologiske og sosiale forhold kan bidra til å utløse og opprettholde den.
  • at Fibromyalgi kan være genetisk.
  • at Fibromyalgi ikke vises på røntgen eller blodprøver.
  • at smerten er reell og at den har både perifere og sentrale komponenter.
  • at Fibromyalgi-pasienter kan ha 2-3 ganger høyere Substans P i ryggmargsvæsken enn normalt. Dette medfører en generell forsterkning av smerteimpulser.
  • at Fibromyalgi-pasienter kan ha lavere Serotonin-konsentrasjon i ryggmargsvæsken enn normalt, og også lavere døgnutskilling i urinen. Serotonin bidrar til å regulere stemningsleiet.
  • at Fibromyalgi-pasienter kan frarøves den dypeste søvnfasen der kroppens anabole kapasitet er høyest, som sikrer kroppen restaureringsevne og følelsen av å være uthvilt.
  • at Fibromyalgi-pasienter kan ha avvikende stresshormonproduksjon samt for lavt veksthormonkonsentrasjon. Veksthormon er viktig for kroppens reparasjonsevne.
  • at Fibromyalgi-pasienter skårer høyere på kronisk stress og belastning enn andre smertepasienter, og stress regnes som en av de utløsende faktorer.

Det er en klar overvekt av kvinner i denne pasientgruppen, men også menn og barn rammes av sykdommen. Mange med Fibromyalgi får diagnosen Kronisk smertesyndrom.


Kan vi bli kvitt dette?


Derom strides de lærde, men det jeg vet av egen erfaring er at det ER mange ting man kan gjøre selv for å få det bedre og leve bedre med sin diagnose. 

Hvis vi først ser på utløserfaktorer. STRESS!!
Hva er stress og hvordan blir kroppen vår påvirket av det? Les mer her!
Hva kan vi gjøre for å få ned stressresponsen i kroppen? 

Det er mange verktøy å ta  bruk. Noen virker for meg, og andre virker for deg....her må man rett og slett prøve seg frem, men som artikkelen her viser så er søvn vesentlig, og den dype og gode søvnen er viktig for restitusjon. Min egen erfaring er at planteprodukter som hjelper kroppen til å bli avslappet og komme i riktig modus er det beste for en god og helbredende søvn. For mer informasjon om slike produkter klikk på denne linken!

Da jeg var på mitt sykeste for omtrent 20 år siden var søvn det første jeg begynte å jobbe med. Uten søvn blir det heller ingen fysisk aktivitet fordi da er man for sliten. 

Så begynte jeg å trene litt. Det var ikke lett, og ofte gikk jeg på smeller. Smeller der jeg ble liggende i flere uker på sofaen etterpå. Men jeg ville ikke gi meg, ville ikke gi opp. Jeg trente altfor hardt for min kropp mange ganger, go jeg måtte betale altfor dyrt. Jeg ble sammen med en topptrent nydelig mann som tok meg med på turer og jeg sleit meg helt ut. Det var kjempevanskelig å vite når jeg skulle gi meg fordi jeg hadde jo så lyst til å bli friskere. 

Jeg lagde meg et mantra der jeg sa til meg selv for hvert skritt jeg tok: Jeg skal bli frisk, jeg skal bli frisk.....en dag forsto jeg at jeg måtte endre det til: Jeg er frisk, jeg er frisk....ganske enkelt fordi det er viktig å tenke i presens på det vi ønsker oss.....det har med tankesett å gjøre. Skal skrive en blogpost om tankesett også. Det handler kort sagt om at vi får det vi tenker på....og da må man tenke at man allerede har det og være glad for det...ikke tenke på det man mangler......skjønner?

Flere år med daglig trening, alt fra bare å gå 400 meter til å sykle flere mil gjorde meg til slutt i stand til å begynne å jobbe igjen. 

NAV ville at jeg skulle bli uføretrygdet, jeg var så dårlig over lang tid og hadde prøvd så mange forskjellige ting og alt endte med en kjempesmell. Men jeg hadde ikke lyst til å gi meg, jeg ville gjøre noe mer med livet mitt. Jeg ville bli sykepleier!

Nå jobber jeg som sykepleier, jeg har startet og driver min egen hud og kropps-pleieklinikk og jeg elsker livet mitt!

Vil du ha hjelp av meg til å komme igang? Vil du ha noen å holde i hånden som veit hvordan livet kan sparke bakut når du prøver så godt du kan? Jeg har gått veien frem og tilbake flere ganger, og kommer til å fortsette å gjøre meg erfaringer om helsa mi nå som jeg jobber for meg selv også. Disse erfaringene deler jeg gjerne med deg her på bloggen min, og også personlig om du ønsker det. 

Trenger du hjelp med å komme deg ut av sofaen og begynne å røre på deg?


Vil du ha oppdatering neste gang jeg blogger? Klikk på denne linken

Er du interessert i hvordan essensielle oljer kan bidra til å gjøre hverdagen din mindre stressende og morsommere? Klikk på denne linken for informasjon. 

Sjekk min Youtube-kanal for videoer om helse og trening med mere. Klikk gjerne på å abonnere på den, det er helt gratis og da får du oppdatering når det kommer nye videoer som kan være interessante for deg. 

0 Comments

Leave a Comment