Får du ikke sove? Da er du ikke alene....
HVA ER MELATONIN?
Melatonin kalles ofte for søvnhormonet, men det er mer riktig å kalle det et søvn-forberedende hormon. 
Melatonin gjør ikke at du sovner, men det gjør det lettere å sovne. Plages du med uro og vanskelige tanker ved leggetid vil antakelig ikke tilskudd hjelpe deg så veldig mye, da må du ta tak i det som gir deg uro.

Melatonin er et hormon som kroppen produserer selv, som en respons på at solen går ned. Derfor er vi vanligvis trøttere om vinteren enn om sommeren fordi det er mindre sol da. 

Pinealkjertelen i hjernen produserer ca. 80% av all melatonin i kroppen, og er det desidert viktigste melatonin-produserende organet. Vi vet at alle hormonene henger sammen i et system og stimulerer til produksjon av andre hormoner også, og melatonin stimulerer til produksjon av "lykkehormoner" i kroppen også. Dette fører til at jo mindre Melatonin du produserer, jo tyngre kan livet bli. 

Hvordan lages Melatonin kosttilskudd?

Tidligere tok man melatonin fra pinealkjertelen hos dyr for å lage tilskudd, men dette gjøres i svært liten skala idag. 
Den melatoninen jeg anbefaler fremstilles i laboratorium, er helt trygg, og også egnet for veganere.
Ta kontakt med lege ved langvarige søvnproblemer (mer enn 3 måneder), og om du evt. tar legemidler samtidig som kosttilskudd.

Flytende kosttilskudd gir økt og enklere opptak, og er enkelt å ta. Man tar pipetten og kniper på den så den fylles med passende mengde og klemmer det ut under tunga ved leggetid. Det suges opp av de store blodårene under tunga og taes direkte opp i kroppen. 

 

FUNKSJONEN TIL MELATONIN
 • Melatonin sørger for en stabil døgnrytme. Med en stabil døgnrytme blir vi mer uthvilt, får bedre humør, fokus og mental helse. God søvn er essensielt for et godt liv.
 • Melatonin kan også hjelpe ved forstyrret søvnmønster, som følge av jetlag eller skiftarbeid. 

 

OPPTAK
Ved å innta melatonin i flytende form kan man merke en raskere og bedre effekt. Det tas opp direkte i munnen, i motsetning til tablettform, hvor melatoninet først går gjennom leveren før den når blodbanen. Da må man også som regel ha mye høyere doser fordi mye av det blir nedbrutt av enzymene i tarmsystemet.

Ta Flytende Melatonin rett i munnen, og la det trekke inn. Flytende melatonin taes opp veldig raskt, og skilles ut igjen etter ca 3-4 timer. Derfor hjelper det mest for selve innsovningen, og tilpasning av kroppens døgnrytme.

 

TRYGGHET
 • Melatonin er svært trygt, og i kosttilskuddsdoser påvirker det ikke egenproduksjonen av melatonin på annen måte enn at døgnrytmen kan bli mer stabil.

 

HVEM TRENGER MELATONIN?
 • De som ønsker en raskere innsovning.
 • Eldre som naturlig har dårligere egenproduksjon av melatonin.
 • Skiftarbeidere som vil ha hjelp til å omstille kroppen til ny døgnrytme.
 • De som opplever jetlag i forbindelse med lange reiser.* 
*ta 0,5-1mg ved ønsket leggetid dagen før reise, og noen dager etter ankomst.

 

Den viktigste årsaken til at kroppens egen melatoninproduksjon blir forstyrret i moderne tid, er kunstig lys. Spesielt det intense blå lyset fra skjermer som vi omgir oss med fra morgen til kveld. Så et godt tips er å legge vekk datamaskinen et par timer før leggetid. 

Helsedirektoratets sier dette om søvnvansker på sin nettside: “Søvnvansker er svært utbredt; så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem».
Har du noen tips og kommentarer? 

Du er velkommen til å dele i kommentarfeltet. <3

Vil du ha mer informasjon om hvordan du kan ta ansvar for din egen helse? Her er mine tre gratis tips for bedre immunforsvar!

For mine videoer om helse og velvære, gå til min Youtube-kanal!

Liker du bloggene mine? Hvis du vil ha varsel når jeg har blogget, signer her så får du varsel rett i postkassa di!


  • PÅ SALG!

1 Comment

 1. Takk! God info og veldig kjekt med tips til typer som er bra og naturlige! :)
  Heidi Solberg AUTHOR  03/12/2022 04:28 AM Central
  ♥️♥️♥️

Leave a Comment