Mat er medisin... men hvordan finner vi ut hva som er bra?
GOD ERNÆRING er grunnlaget for god helse.

At "Mat er medisin" ble opprinnelig sagt av Hippokrates, vestlig medisins far. 

(Artikkelen inneholder reklame for kjøkkenmaskiner fra Bakeren & Kokken)

Cellene i kroppen vår trenger informasjon for å fungere optimalt. Denne informasjonen får de fra maten vi spiser. Spiller det da noen rolle hva vi spiser for hvilken informasjon som blir gitt? Spiller det noen rolle hva slags drivstoff du fyller på bilen din? 

Ifølge ny forskning blir genene våre også påvirket til å forandre seg av maten vi spiser!!!

La det synke inn litt...

Kronisk inflammasjon eller betennelse i kroppen sies å spille en stor rolle ved overvekt, hjerte-karsykdommer og kreft. Inflammasjon er en del av kroppens naturlige respons når noe truer immunforsvaret, uten denne mekanismen ville vi dødd...

Men når det er ute av kontroll som ved leddgikt, Crohns eller IBS (irritabel tarm)så kan det skade kroppen vår. Kronisk inflammasjon ødelegger organene våre og vår evne til å fungere optimalt, og det fører til tidligere aldringsprosess.

Ting som kan lede til kronisk inflammasjon i kroppen er: 
  • dårlig kosthold
    • sukker
    • hvitt mel
    • ferdigmat
    • transfett
    • mettet fett
  • mangel på trening
  • Stress
  • Skjulte eller kroniske infeksjoner med 
    • virus
    • bakterier
    • sopp
    • parasitter
  • Allergener fra mat eller miljøet rundt oss
  • giftstoffer 
    • kvikksølv
    • sprøytemidler på mat
    • mugg
Melkeprodukter har vist seg å være triggere for betennelses-tilstander som leddgikt og fibromyalgi fordi mange revmatikere reagerer på kaseinet i melkeproduktene. Dette er ikke det samme som laktoseintoleranse.....


Maten vi bør spise MER AV:
Fet fisk som makrell, laks, ørret, tunfisk og sardiner fordi de inneholder mye Omega 3 fettsyrer som har vist seg å hjelpe mot inflammasjoner. For å få utbytte må vi spise dette flere ganger i uken, det hjelper ikke med 2 ganger i året....og det må tilberedes på en måte som er bra for helsa.

Er du ikke en stor fan av fet fisk?  Da bør du vurder et tilskudd daglig. Kontakt meg for tips og råd...

Omega 3 kan være medisin mot inflammasjon!

I studier har E-vitaminer vist seg å hjelpe kroppen med å beskytte seg mot betennelse
Du får Vitamin E fra grønne grønnsaker: 
  • spinat
  • kål
  • brokkoli
  • grønnkål
Mørkegrønne grønnsaker og grønnsaker i korsblomstfamilien (blomkål, Bok choy, rosenkål, ruccola) har også et høyt innhold av andre viktige stoffer kroppen vår trenger som kalsium, jern og sykdoms-bekjempende plante-næringsstoffer.

En annen viktig kilde til inflammasjons-bekjempende sunne oljer er nøtter: 
  • mandler som også er rike på fiber, kalsium og E-vitaminer. 
  • Valnøtter inneholder mye alfa linolsyre, en slags Omega 3
  • alle nøtter inneholder mye antioksidanter som også hjelper kroppen med å bekjempe betennelser
Nøtter, fisk, bladgrønnsaker og helkorn er en stor del av middelhavsdietten som sies å kunne redusere inflammasjon på kun seks uker. 
(Anbefalt mengde nøtter daglig er en håndfull....)
(Helkorn bør legges i bløt før du bruker det i maten)

Fargerike grønnsaker er generelt sunt, de inneholder ofte mye antioksidanter og bør inngå i det daglige kostholdet.

Paprika er imidlertid en plante i søtvierfamilien, og noen leger og pasienter mener at den kan forverre betennelses-tilstanden hos de med leddgikt. 

Unngå alltid mat du føler at du reagerer med forverrede symptomer på. Etter ei stund kan du prøve å gjeninnføre en og en matvare for å se hvilke som trigger deg og hvilke du tåler. Kontakt meg gjerne om du vil ha hjelp til dette.

Krydder som er antiinflammatoriske:
  • gurkemeie
  • ingefær
  • hvitløk
  • Chili og kajennepepper inneholder mye av et stoff som heter Capsaicin, det reduserer smerte og inflammasjoner             
Men alt med måte....
Spiser du mengder med spinat for eksempel hver dag, så kan kroppen lagre oksalater, et stoff som blir giftig for noen i store mengder. Dette er noe spesielt veganere og vegetarianere bør være oppmerksomme på. Det kommer informasjon om dette i bloggen om litt. 

Gi deg selv en oljeservice ved å spise sunne fettstoffer fra olvenolje, nøtter og avokado. 

Grønnsaker med farger hver dag, og frukt og bær til dessert. Du kan for eksempel lage smoothie....sjekk denne flotte maskinen!

Lag maten fra bunnen, da vet du hva som er i den, og det er lettere for deg å finne ut hva du eventuelt reagerer på. Dersom du lever et travelt liv, vit at fisk er hurtigmat... og frosne grønnsaker er bedre enn ingen grønnsaker. 

Når det gjelder høyt kolesterol, står dette å lese på LHL sin side: 

Ved høyt kolesterol anbefales det å redusere den totale mengden fett i kosten, særlig det mettede, samt å erstatte noe av dette med umettet fett. Det umettede omega-3 fettet fra fet fisk senker blodets evne til å levre seg og reduserer blodets innhold av triglycerider.

I tillegg er det viktig å spise rikelig med frukt og grønt, samt velge fullkornsprodukter. Kostfiber har en kolesterolsenkende effekt.

Det finnes kun kolesterol i matvarer fra dyr, fisk og skalldyr. Har du høyt kolesterol i blodet, anbefales et inntak på under 200 mg kolesterol per dag. Du finner tabeller på LHL.no




Legg gjerne igjen kommentar i kommentarfeltet!

For mer informasjon om giftfrie produkter og essensielle oljer, følg linken her!

Liker du bloggene mine? Hvis du vil ha varsel når jeg har blogget, signer her så får du varsel rett i postkassa di!

0 Comments

Leave a Comment