MAT ER MEDISIN



Sagt av Hippokrates, den vestlige medisins far.







Ikke grav din egen grav med kniv og gaffel.....god ernæring og hva vi putter inn i munnen er grunnlaget for god helse!
Hippokrates mente at å spise sun mat var grunnlaget for å få god helse.

For nesten 250 år siden sa Hippokrates  at "La medisinen ligge i apotekerens krukke dersom du kan helbrede pasienten med mat"

Vi trenger å ta dette et  skritt videre, mat er ikke bare medisin, men også informasjon. Mat er den informasjonen som hver celle i kroppen vår trenger hver eneste dag for å fornye seg og for å fungere optimalt, for å fortsette å formere seg og for å kopiere videre på den originalen vi faktisk er.

Hippokrates mente at sykdom og dårlig helse kom fra dårlig ernæring og dårlige spisevaner. Han mente bestemt at dersom menneskene fikk bedre spisevaner så ville god helse bli resultatet.

Lenge før moderne medisin kom inn i bildet var det stammens eldre eller helbrede som lette etter helbredende planter for stammen sin, og disse ble benyttet sammen med maten for å helbrede sykdommer. 

Lenge før moderne medisin kom inn i bildet var det stammens eldre eller helbrede som lette etter helbredende planter for stammen sin, og disse ble benyttet sammen med maten for å helbrede sykdommer. 
I moderne tid har vi beveget oss langt vekk fra dette og bruker reseptbelagte, syntetisk fremstilte medikamenter for å helbrede sykdom og u-helse.

Fordi vi som rase har beveget oss vekk fra naturlige remedier og sunn mat, og mange av oss har et kosthold som består av ferdigmat stappet med sukker, salt og e-stoffer, i tillegg til snacks og søte drikker til daglig, så har vi blitt overvektige og syke. Som rase er vi sykere enn noengang!

Hvis mat faktisk har evnen til å kurere mange av de kroniske sykdommene vi sliter med i dag, så bør vi virkelig se på kostholdet vårt og forandre livs-stilen vår.

Selv om det kan være nødvendig å ta medisiner anbefalt av legen vår, har de ofte kort virkningstid, og bivirkningene fører ofte til et overskudd av giftstoffer i kroppene våre.

Medisiner må brukes i livstruende situasjoner, men dersom riktig mat kan hindre sykdommer bør vi se på dette som både forebyggende og helsebringende tiltak, bør vi ikke?

Forskere avdekker nå hvordan nutrigenomics virker. Det er hvordan genene våre faktisk blir påvirket til å forandre seg av maten vi spiser. De ser at maten vi spiser faktisk påvirker genene våre så mye at arvematerialet er forandret permanent! Vi kan altså gi i arv vår dårlige eller gode helse....

Ved å tenke på hva du har på tallerkenen din kan du altså unngå enkelte sykdommer som du kan få på grunn av et usunt kosthold, og du kan hindre dette i å gå i arv til dine barn.

Kronisk inflammasjon!

Det sies at kronisk inflammasjon spiller en stor rolle ved overvekt, hjerte-karsykdommer og kreft!

Inflammasjon er en del av kroppens naturlige respons når noe truer immunforsvaret. Uten denne responsen ville vi dødd ut som rase!

Når denne responsen er ute av kontroll, som ved leddgikt, Crohns eller IBS (Irritabel tarm) kan det faktisk skade kroppen vår. Den store bekymringen er altså ikke kroppens respons på skade eller infeksjon, men det er den kroniske inflammasjonen som sakte ødelegger organene våre. Kronisk inflammasjon ødelegger også vår evne til å fungere optimalt, og den fører til raskere aldringsprosess. 

Ting som kan lede til kronisk inflammasjon i kroppen er:
  • Dårlig kosthold
    • sukker
    • hvitt mel
    • ferdigmat
    • transfett
    • mettet fett
  • mangel på trening
  • stress
  • skjulte eller kroniske infeksjoner med 
    • virus
    • bakterier
    • sopp
    • parasitter
  • allergener fra mat og miljøet rundt oss
  • giftsoffer
    • kvikksøv
    • ugressmidler fra matproduksjon
    • mugg
Melkeprodukter er kjent for å trigge betennelsestilstander som leddgikt og fibromyalgi fordi mange har allergier eller intoleranse for kasein, et protein i melk. Dette må ikke forveksles med laktoseintoleranse, som handler om intoleranse mot melkesukkeret.


"Mat som inneholder mye sukker og mettet fett kan øke kroppens imflammasjons-respons og over-aktivere immunforsvaret - noe som igjen kan føre til leddsmerter, overveldende utmattelse og skader på blodårene." sir Scott Zashin, MD klinisk professor ved universitetet i Texas Southwestern Medical Center i Dallas.

Annen mat akn enten roe ned inflammasjonen eller til og med bekjempe den. DET ER DEN MATEN VI BØR SPISE MER AV!

Fet fisk som inneholder mye Omega 3 fettsyrer som har vist seg effektive mot inflammasjoner.
  • laks
  • makrell
  • tunfisk
  • sardiner
For å få et utbytte må vi spise den fisken felre ganger i uka, og den må tilberedes på en måte så den bevarer næringsstoffene og er bra for helsa. Hvis du ikke er en stor fan av disse fiskesortene bør du vurdere tilskudd av Omega 3 fra fiskeprodukt eller vegansk tilskudd som er lettopptakelig for tarmen. Omega 3 kan være medisin mot inflammasjon!

Husk at du skal ha Omega 3!  Ikke 6, da denne har motsatt effekt, eller 9, de får du nok av allerede! Det er denne ubalansen som blir farlig!

Studier foreslår at E-vitaminer spiller en nøkkelrolle i det å beskytte kroppen mot Pro-inflammasjonsmolekyler som kalles cytokiner.
Du får E-vitamin fra grønne grønnsaker i hovedsak.
  • spinat
  • kål
  • brokkoli
  • grønnkål
Mørkegrønne grønnsaker og grønnsaker i korsblomstfamilien (blomkål, bok choy, rosenkål, ruccola...) har også et høyt innhold av andre viktige næringsstoffer som kalsium, jern og sykdoms-bekjempende plantenærings-stoffer (fytonutrients).

En annen kilde til inflammasjons-bekjempende, sunne oljer er nøtter:
  • mandler - rike på fiber, kalsium og E-vitaminer
  • Valnøtter - innhpolder mye alfa-linolsyre, en slags Omega 3
  • alle nøtter inneholder mye antioksidanter som også kan hjelpe kroppen emd å bekjempe inflammasjon
Nøtter, fisk, bladgrønnsaker og hele korn er en stor del av middelhavsdietten som har vist seg å kunne redusere inflammasjon på bare seks uker!

Løk har anti-inflammatoriske egenskaper inkludert plantenæringsstoffet quercutin og den kjemiske forbindelsen Allicin. Disse brytes ned for å produsere svovelsyre som bekjemper frie radikaler.
Flere studier har vist at isoflavoner, et østrogen-lignende komponent funnet i soya-bønner kan hjelpe til med å redusere inflammasjoner hos kvinner.
Unngå tungt bearbeidet Soya, eller genmodifisert soya, da disse ikke ha de samme positive egenskapene. 


Fargerike grønnsaker generelt er sunt og bør inngå i det daglige kostholdet. Dette har vi alle hørt mange ganger, men nå veit du hvorfor? Fordi det hjelper kroppen å forebygge sykdom....Paprika i flere fargerm squash, tomater og bladgrønnsaker inneholder mye antioksidanter og de bekjemper frie radikaler. Frie radikaler bryter ned cellene våre og gjør oss syke. Så enkelt er det!

Men....alt med måte folkens. Variert kosthold, forskjellige grønnsaker, forskjellige bær og frukt, fordi for mye av alt blir også galt. 

For å illustrere dette: Min yngste datter har mange mat-allergier etter at hun fikk allergisk sjokk da hun var bare 6 måneder gammel. Hun var bedre i noen år, men det kom sterkt tilbake etter langvarig sykdom. Hun var nå allergisk mot melk, mel, soya, hasselnøtter, mandler og peanøtter. Hun syntes det var vanskelig og kjedelig å lage seg variert mat når jeg var på jobb, så hun tok havregryn med havremelk over....flere ganger daglig over en periode på flere måneder. Både hun og jeg var fornøyd med dette da havregryn er sunt på mange måter. Hun brukte ikke store mengder sukker heller, bare litt kokosblomst-sukker. Så ble hun allergisk mot havre også.....!!! Da ble det enda mere tungvint, men nå var hun så stor at hun tok hintet... nå spiser hun variert!

Paprika er en plante i søtvierfamilien, og noen leger og pasienter mener at den kan forverre betennelsen hos mennesker med leddgikt. 

Unnår mat som du føler er trigger for dine smerter og ubehag i en periode, så innfører du de forsiktig igjen og ser om du tåler de eller om symptomene kommer tilbake. Kontakt meg om du vil ha hjelp med dette.

Saftige røde tomater er rike på lykopen som er et stoff som kan redusere betennelser i lungene og kroppen din. Kokte tomater inneholder enda mere Lykopen, så hjemmelaget tomatsaus er toppen. 

Rødbetenes røde farge indikerer at de er fulle av antoksidanter, og rødbeter og rødbetejuice er bevist å ha evne til å redusere inflammasjon og i tillegg forebygge kreft og hjertesykdommer.

Noen krydder er spesielt anti-inflammatoriske:
  • gurkemeie - gulfargen virker på kroppen ved at den hjelper med å skru av NF-kappa B, et protein som regulerer immunforsvaret og trigger prosessene ved inflammasjoner
  • ingefær -i kapsel akn virke positivt for å redusere betennelser i tarmsystemet.(kapselen beskytter den mot magesyre så den er virksom når den når tarmene og kapselen løser seg opp)
  • hvitløk - har vist seg å virke på samme måte som Ibuprofen ved at den stenger av betennelsesveiene
Gi deg selv en real oljeservice ved å spise sunne fettsyrer fra olivenolje, nøtter og avokado...

All frukt kan bidra til å bekjempe betennelser fordi de inneholder mye antioksidanter, men bær har enda bedre betennelslesdempende egenskaper, muligen fra fargestoffet antocyaniner som gir de den flotte fargen.

Studier med rød bringebærekstrakt har hindret dyr i å utvikle leddgikt, blåbær kan beskytte mot tarmbetennelse og Ulcerøs Kolitt, og kvinner som spiser mye jordbær har lavere CRP-målinger!


Husker du lista i starten av artikkelen?

Vi ønsker å unngå følgende:

  1. Store mengder mettet fett og transfett. 
    • Flere studier har vist at mettet fett øker fettvevs-betennelse som er en indikator for hjertesykdom, i tillegg til at det forverrer leddgikts-betennelse. Kilder: 
      • ost
      • kjøtt, spesielt rødt kjøtt
      • fete meieriprodukter
      • pastaretter
      • kornbaserte desserter

    • Transfett finner vi blant annet i 
      • hurtigmat 
      • stekte matvarer 
      • bearbeidet mat 
      • frossen ferdigmat 
      • kaker
      • smultringer
      • kjeks
      • margarin
        Unngå mat med delvis hydrogenert olje i innholdsfortegnelsen.


  2. Omega 6 Vi får alltid nok av denne oljen, og ubalanse mellom Omega 3 og Omega 6 kan føre til at kroppen produserer betennelsesfremmende kjemikalier. Vi finner den i:
  • maisolje
  • safranolje
  • solsikkeolje
  • druefrøolje
  • soyaolje
  • peanøttolje
  • vegetabilsk olje
  • majones
  • mange salatdressinger
3. Kunstig søtstoff
  • Aspartam -et næringsfattig, kunstig søtstoff. Det er et nevro-toksin, dvs et giftstoff (nevro = nerve, toksin = gift) som påvirker hjernen. His du er følsom for dette kjemikaliet vil immunforsvaret ditt reagere ved å angripe kjemikaliet - noe som utløser en inflammatorisk respons. 
  • Kunstige søtstoffer lager kaos i kroppens normale budbringersystem, fordi kroppen ikke ksjlnenr hva det er...UNNGÅ DET FOR ENHVER PRIS!
4. Alkohol
  • Overdreven alkoholbruk er en belastning for levra
  • Svekker leverfuksjonene og forårsaker betennelse
Overdreven alkoholbruk er en belastning for leveren

5. Sukker
  • Bearbeidet sukker utløser frigjøring av inflammatoriske budbringere som kalles cytokiner ifølge American Journal of Clinical Nutrition
6. Raffinerte karbohydrater
  • Ifølge Scientific American kan bearbeidede karbohydrater trumfe fett som den viktigste driveren til økende fedme og andre kroniske tilstander. Matvaner med høy GI gir næring til produksjon av stoffer som stimulerer betennelse.
7. Bearbeidet mat - ferdigmat
  • Kok maten selv fra bunnen av!
  • halvfabrikata eller ferdigmat inneholder mengder med konserveringsmidler, fargestoffer og andre tilsetningsstoffer som er fremmed for kroppen vår og som i lengden kan føre til betennelser. 
  • Ferdigmat inneholder store mengder hvitt sukker og salt

Å lage maten selv blir morsommere når du har kule kjøkkenmaskiner som disse fra Bakeren og Kokken. Følg linker på bildene for mer informasjon og kjøp.



Deler av teksten er fritt oversatt etter Claire Sarah Keown, Begin Within Blog.