Legg planer for mer grønt i kostholdet!

Sett sammen din egen kostholdsplan for hele familien!

Å planlegge måltidene dine klokt er nøkkelen til ikke bare å holde seg fysisk og sunn, men også for å holde deg mentalt sterk og være i stand til å best mulig håndtere stress i hverdagen.  

Det er lurt å vite hvilke matvarer du bør unngå og hvilke som er best å spise når du føler deg bekymret og engstelig for å hjelpe deg med å få kontroll over følelsene og frykten.

Når du føler deg stresset, kan du bli fristet til å strekke deg etter klassisk "trøstemat" - vanligvis mat som er full av sukker, veldig stivelsesholdig eller fet.  Men selv om disse matvarene kan få deg til å føle deg bedre akkurat i øyeblikket, vil de faktisk få deg til å føle deg verre i det lange løp.

Å ha stressdempende snacks som friske bær, mørk sjokolade, yoghurt, valnøtter eller pistasjnøtter, eller til og med en fruktsmoothie med avokado og bladgrønt i kan hjelpe deg til å føle deg bedre på både kort og lang sikt når det kommer til stress.  Når det gjelder å bekjempe og håndtere stress i det lange løp, er det viktig å sørge for at du for det meste spiser en diett som er sunn og balansert.

For å holde deg på sporet, er det en god idé å lage en måltidsplan for uken og planlegge fremover. På den måten kan du sikre at du har et godt utvalg av disse stressdempende matvarene på kjøkkenet ditt så du kan lage måltider og snacks når du føler for stress-spising.  Å sørge for at flertallet av måltidene dine inkluderer mat som magre proteiner og grønne bladgrønnsaker vil ikke bare få deg til å føle deg sunnere generelt, men kan også forbedre din mentale helse og stressnivå.
 
Et godt eksempel på en sunn, stressdempende meny kan være:

Frokost: Havregrøt med bær, eller en fruktsmoothie med avokado og bær.

Mellommåltid: Naturell yoghurt med frukt eller en håndfull pistasjnøtter. 

Lunsj: En fullkornspasta-salat fylt med mye bladgrønt.

Ettermiddags-snacks: Mørk sjokolade.
 
Middag: Kylling med grønnsaker.
 
Før sengetid: Kamillete


Du trenger selvfølgelig ikke holde deg til denne menyen – men den gir deg en god idé!  

Husk å ha god kontroll med mengdene når du spiser mat som nøtter, sjokolade, yoghurt eller avokado!  Som det sies, du er hva du spiser - så sørg for at du først og fremst spiser mat som er bra for din mentale helse.
 

Vi vet alle nå at vi bør spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag.  Men å vite og gjøre er to forskjellige ting, er det ikke?  Noen ganger er det bare ikke så lett å få det til! 

Vi blir stadig fristet til å finne på noe lettvint og å spise kjapp søppelmat. Hvis familien din er noe som min, vil de mye heller spise en pose chips eller en bolle med ris eller pasta istedet for å prøve et eple eller en tallerken med dampet brokkoli.  

Så vi må være kreative.  Her er noen ideer for å "snike" noen ekstra grønnsaker og frukt inn i familiens kosthold.

1. Start dagen med en frokostsmoothie.  Alt du trenger å gjøre er å ta litt frukt, mager yoghurt og isbiter i en blender. Du kan også bruke ferdige poser med frossen frukt.  Det kan også være lurt å ha oppi en skje med proteinpulver.  Bare bland i noen sekunder, og du har den perfekte frokosten klar til bruk.  Jeg liker å nippe til min i en termokopp på vei til jobb.  For å gjøre det enda mer attraktivt for barna dine, bruk litt frossen yoghurt eller en skje med iskrem i smoothien.  De vil ikke tro at du lar dem få is til frokost. Jeg bruker også å blande soul-frønæring i smoothien.

2. Tørket frukt er utmerket snack når som helst på dagen.  Legg noen små kartonger med rosiner i barnas matboks, evt noen babygulrøtter.  Du kan også bruke tørket frukt til havregryn og frokostblandinger om morgenen. Det er mange som elsker bananchips i frokostblandingen sine for eksempel.

3. Legg litt frukt eller grønt i matboksen, det blir som regel spist! Du kan legge oppi litt banan, skivede epler eller jordbærskiver sammen med peanøttsmørsmørbrød.  Topp en kalkunsandwich med salat, tomat, agurk og annet sunt de vil spise.  Du kan til og med lage et grønnsakssmørbrød  ved å kombinere flere forskjellige grønnsaker med litt majones og ost på brød.

4. Ha en salatbar til middag. Sett frem en rekke hakkede grønnsaker, litt ost og krutonger samt flere valg av salatdressing sammen med salaten og la alle lage sin egen perfekte salat.

5. La familien drikke frukt og grønnsakjuice.  Oppbevar et utvalg frukt- og grønnsaksjuicer i kjøleskapet og oppfordre alle til å drikke dem som snacks.  Vær kreativ.  Du kan starte "familiens cocktailtime" ved å helle oppi til alle et glass av favorittjuicen over is. Pynt gjerne med friske bær og bruk sugerør i metall for feststemning. 
 
6. Prøv dette til dessert:  Ha en liten skje med is eller frossen yoghurt i en bolle og topp den med mye fersk eller frossen frukt.

7. Tilby frukt og grønnsaker som snacks.  Du kan skjære epler i skiver og toppe dem med peanøttsmør eller ost.  Del ost i terninger og server med druer.  Kutt opp noen friske grønnsaker og server dem med en god avocadodipp.  Smør litt kremost eller peanøttsmør på innsiden av en stang selleri og strø rosiner på den (wow, frukt og grønnsaker i ett mellommåltid).

8. Prøv noen nye frukter og grønnsaker.  Velg noe eksotisk for å få familien nysgjerrig. Med litt flaks vil nysgjerrigheten overdøve skepsisen for å prøve noe nytt.  Du kan prøve artisjokker, papaya, mango, stjernefrukt eller noe annet du finner i fruktavdelingen på butikken.

9. Lag en gryte med grønnsakssuppe eller en gryterett med mere grønnsaker enn kjøtt! En gryte på bordet lager god stemning.

10. Start "My Veggie Day".  Hvert familiemedlem får velge en grønnsak en dag i uken.  De kvalifiserer til å plukke en grønnsak så lenge de har prøvd hver grønnsak uken før, ellers mister de en omgang og mamma får plukke.


Inkorporer noen av disse ideene, og du vil få alle i familien til å spise mer frukt og grønnsaker på kort tid.

Her er et annet tips:
Nå som alle i familien har fått smaken på det, sørg for at du alltid har rikelig med frisk frukt og grønnsaker tilgjengelig og klar til å spise.
Vil du ha en mail neste gang jeg blogger? Klikk her!

Følg meg gjerne på youtube her! Klikk på abonnere så får du oppdatering når jeg legger ut noe nytt. 

Vil du ha mine tre tips for å bygge opp immunforsvaret ditt? Klikk her

0 Comments

Leave a Comment