Meditasjon for kognitiv helse

Mindfulness meditasjon

Bare ti minutter med mindfulness meditasjon daglig forbedrer kognitiv funksjon. 
En spennende studie som målte hjernens aktivitet med EEG viste at deltakerne etter åtte uker med 10 minutter daglig pustemeditasjon (en meditasjon hvor du fokuserer på følelsen av pusten som går inn og ut av kroppen) ble mer konsentrerte. De klarte å holde informasjonen mer aktivt i minnet, en funksjon som kalles for arbeidsminnet. Hjernen ble mer effektiv og trengte færre hjerneressurser for å gjøre oppgavene.

Det er spennende at bare det å fokusere på pusten kan ha en slik effekt på konsentrasjon og arbeidsminne. Forskerne bak studien antar at dette skjer på grunn av at meditasjon er en slags hjernenettverkstrening hvor de samme hjernenettverkene blir aktivert gjentatte ganger og derfor blir mer effektive. Det synes som at denne formen for meditasjon påvirker områder i hjernen som har som oppgave å koordinere forskjellige deler av hjernen.

Og det er enkelt å se hvordan dette er relevant i det daglige liv. Det å kunne være konsentrert, kunne skille uviktig fra viktig informasjon og å holde det i minnet er nyttige egenskaper og ferdigheter i uoversiktlige situasjoner hvor vi blir overveldet.

Jeg har benyttet meg av denne type meditasjon morgen og kveld i en periode nå, og jeg kjenner at det er med på å holde meg "sane" i alt kaoset som jeg føler at jeg lever i for tiden. Jeg kjenner at de dagene jeg ikke tar meg tid til denne meditasjonen så finner jeg ikke helt fotfeste. Dette akn selvsagt være psykisk også, det er noe med at når vi tror at noe virker, så virker det bedre enn om vi ikke tror at det virker. Her er det jo flott at forskning støtter nytten av meditasjon. 

Syns du det er vanskelig å meditere? Alle de forstyrrende tankene? La de bare komme...og flyte videre og konsentrer deg om å kjenne på pusten din. Det er en vanesak! Sett av 2 minutter den første uka, så øker du gradvis minuttene til du er oppe i 10 minutter. Sett på timer på telefonen din, og sett den på lydløs eller flymodus så du ikke blir forstyrret de minuttene du har bestemt deg for å meditere. Sett av den tiden for deg selv og din mentale helse, og ikke la andre ta fra deg den tiden du har satt av til deg selv. Når du har gjort dette til en vane blir du mer mentalt til stede for familie og andre resten av tiden. Det er en vinn-vinn-situasjon!

Sjekk min Youtube-kanal for videoer om helse og trening med mere. Klikk gjerne på å abonnere på den, det er helt gratis og da får du oppdatering når det kommer nye videoer som kan være interessante for deg.

Vil du ha varsel neste gang jeg skriver en artikkel? 
Klikk her for beskjed. ;) 


0 Comments

Leave a Comment