Hvorfor er D-vitamin så viktig, og hvordan kan jeg få tak i vegansk D- vitamin?
D-vitamin, noen ganger referert til som sol-vitaminet, er lett tilgjengelig ved ganske enkelt å suge opp noen solstråler. 
Så hvorfor har så mange mennesker vitamin D-mangel? 
Les videre for å finne ut helsemessige fordeler av vitamin D og hvordan du kan sikre at du får din dose.
Artikkelen inneholder reklame for Tigeni, 
selvtester med en fingerprikk!

Hva er vitamin D og hvor får vi det fra?
Vitamin D er tilgjengelig som vitamin D2 eller D3, og forskjellen er egentlig bare kilden. Planter produserer D2, som er den typen som tilsettes berikede meieriprodukter, brød, frokostblandinger etc. 

D3 kommer derimot fra animalske produkter, og ligner på det som kroppen vår produserer naturlig gjennom sollys.

Til tross for navnet er vitamin D faktisk et pro-hormon, ikke et vitamin. Vitaminer er næringsstoffer som kroppen vår ikke lager. Derfor må vi inkludere disse i kostholdet vårt. Kroppene våre syntetiserer vitamin D når huden vår er under påvirkning av ultrafiolett lys fra solen.

Tradisjonelt begynner menneskelig vitamin D-syntese i det integrerte systemet (huden), ikke i fordøyelsessystemet. Cirka 50-90% av vitamin D skyldes eksponering fra sollys, og resten kommer fra kostholdet vårt. Fordi de fleste menneskelige dietter inneholder utilstrekkelig vitamin D, er tilskudd nødvendig store deler av året. 

Normalt blodnivå av vitamin D er 50-150 nmol/l. Det er veldig vanlig å ha uheldig lavt blodnivå av D-vitaminer. Optimalt nivå for godt immunforvsar er 80-150 nmol/l, og det skal mye til før vitamin D når toksisk nivå(over 250nmol/l)

I 2017 ble en systematisk gjennomgang og  metaanalyse av 25 studier publisert – om hvorvidt tilskudd av D-vitamin kunne forhindre akutte luftveisinfeksjoner. 11.321 deltakere fra 0 til 95 år var med. Tilskudd av vitamin D reduserte risikoen for akutt luftveisinfeksjon blant alle deltakerne med nesten 20 prosent!!!

Gode matkilder til vitamin D inkluderer eggeplommer, fet fisk (som tunfisk, makrell, sardiner og laks), berikede meieriprodukter og biff-lever. De fleste mennesker spiser ikke nok av disse matvarene eller har nok natu
rlig sollys til å dekke kroppens behov for vitamin D. Faktisk er vitamin D-mangel en global epidemi.

Hvorfor vi trenger det
Kalsiumabsorpsjon

De fleste er klar over nødvendigheten av vitamin D for sunne bein og tenner. 

Dette vitaminet er faktisk det samme som hormonet kalsitriol (1,25 dihydroxyhydroxyvitamin D) og har en regulatorisk rolle i kalsiummetabolismen, så vel som i immunforsvaret vårt. D-vitamin forbedrer absorpsjonen av kalsium i tynntarmen ved å omdanne nettosekresjon av kalsium i ileum og tykktarm. Å ta vitamin D sammen med kalsium er en fin måte å sikre at kroppene våre kan metabolisere og absorbere kalsium.

Immunforsvaret

D-vitamin stimulerer kraftig produksjonen av potente antimikrobielle peptider, som spiller en viktig rolle i å beskytte oss mot infeksjon. Redusert sollys i vintermånedene resulterer i reduserte nivåer av vitamin D. Som et resultat av dette øker sesongmessige sykdommer som influensa.

Immunceller (B-celler, T-celler, monocytter, DCs) fra flere autoimmune sykdommer reagerer på de immunforsterkende effektene av vitamin D. I tillegg til økt følsomhet for infeksjon, er mangel på vitamin D assosiert med økt autoimmunitet, altså når kroppen overreagerer på negativ påvirkning på immunforsvaret.

Historisk sett brukte leger vitamin D til å behandle infeksjoner som tuberkulose før antibiotika kom. Tuberkulosebehandling inkluderte eksponering for sollys, som leger mente direkte drepte tuberkulosen. De brukte også tran, en rik kilde til vitamin D, som en behandling for tuberkulose så vel som for generell økt beskyttelse mot infeksjoner.
Min mormor hadde tuberkulose og var innlagt ved et tuberkulosesykehus i 10 år! De lå på verandaen i sola i sengene sine på dager med sol-lys!

Stabiliserer humøret!

Vinterbluesen er en virkelig ting. 
Spesielt i geografiske områder med lave nivåer av sollys i vintermånedene, påvirker Seasonal Affective Disorder (SAD) opptil 14% av amerikanerne hvert år, for Norge er dette tallet mellom 5-10% ifølge NHI. 

Denne forekomsten kan være enda høyere da det er store mørketall her. Forskning som har undersøkt forholdet mellom vitamin D og forskjellige psykiske lidelser, antyder at vitamin D spiller en nøkkelrolle for å redusere forekomsten av SAD, schizofreni, depresjon og andre psykiske lidelser.

Sammenhengen mellom vitamin D og psykiske lidelser er ikke helt utredet. Det er vitamin D-reseptorer i hypothalamus, som er viktige for nevroendokrin funksjon og hjernens utvikling, men hvordan det virker er ikke helt opplest og vedtatt ennå.
Uansett hvordan det fungerer for å lindre depresjon og andre nevrologiske lidelser, ser det ut som om det gjør det.

Vekttap

Det er en klar sammenheng mellom fedme og kronisk betennelse. Økende bevis indikerer at vitamin D har anti-adipogen aktivitet og immunregulerende effekt som virker synergistisk for å redusere nivåer av betennelse. Pasienter som inkluderer vitamin D-tilskudd med et sunt vekttap-regime, opplever mer vekttap enn de med lavere nivåer av vita
min D.

Hormonhelse

Fordi vitamin D faktisk er et hormon, spiller det også en nøkkelrolle i endokrin homeostase, eller hormonbalanse, spesielt hos kvinner. En studie fant en direkte sammenheng med vitamin D-nivåer og østradiol, som er en form for østrogen. Regulering av østrogennivåer kan oppmuntre til normale menstruasjonssykluser og lette symptomene på overgangsalderen, samt forhindre noen typer kreftformer.

Mangler du D-vitaminer?
Noen få symptomer på vitamin D-mangel inkluderer

-Svekket immunforsvar: blir syk eller ofte dårlig form
-Hyppig beinbrudd eller svakhet
-Utmattelse
-Kronisk smerte eller svakhet (ofte i bein)
-Depresjon

Hvis du opplever noen av disse symptomene eller mistenker at du ikke får i deg nok D-vitamin, kan det være lurt å snakke med meg eller legen din om tilskudd av vitamin D.

Velge et vitamin D-tilskudd
Når det gjelder å velge et supplement, så finner du både vitamin D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol). Vitamin D2 kommer fra plantekilder, mens D3 kommer fra dyrekilder. Kroppen din absorberer begge næringsstoffene i blodet, men leveren metaboliserer 
dem annerledes. Studier viser at D3-tilskudd er langt mer effektive når det gjelder å øke personens serum 25-hydroksyvitamin D-konsentrasjoner.


Den vanligste kilden til D3 er saueull. Ja, du leste riktig; saueskinn produserer naturlig lanolin som et vanntett lag på ulla. Sauebaserte former for vitamin D er billige å produsere og absorberes lett av kroppen vår.

Et annet, nyere alternativ er vitamin D3 fra lav. Dette er unikt fordi andre plantekilder av vitamin D resulterer i D2. 
Lav, er en moseaktig organisme som er noe av en krysning mellom sopp og alger, mangler metaboliserende enzymer som forårsaker nedbrytning av vitamin D3. Dette er gode nyheter for vegetarianere, veganere, dyrevelferdsaktivister og alle andre som synes ideen om å innta sauolje er lite tiltalende.


For å bestille Super Vitamin D laget av lav, følg linken her!For å ta en D-vitamintest hjemme følg denne linken!

Vil du lese mer om hvordan vitaminer og mineraler påvirker helsa vår? Sjekk denne artikkelen!

Kommenter gjerne under bloggen!

Liker du bloggene mine? Hvis du vil ha varsel når jeg har blogget, signer her så får du varsel rett i postkassa di!


0 Comments

Leave a Comment