Stress, hva er det og hvorfor er det så skadelig?
 Når vi blir utsatt for gjentatt eller langvarig stress, øker kroppen produksjonen av kortisol.
Kortisol er et stresshormon som bryter ned muskler og fettceller og frigjør energi (glukose) – blodsukkernivået og insulinnivået øker. Dette var nyttig for oss i urtiden, men det er ikke så nyttig lenger...

(Artikkelen inneholder reklamelink for Onlineyoga.)

Hvis stresset vedvarer, vil stoffskiftet og dermed også kaloriforbruket vårt minke. Energien som ikke forbrukes lagres som fett – vanligvis rundt midjen. Kjære vene, er det derfor vi blir rundere og rundere på midten...

DET KAN VIRKE ULOGISK, men for våre forfedre handlet det om å bygge opp energireserver – å overleve til det som forårsaket stresset (sult, kulde, tørke) hadde gått over. 

Men for oss fungerer det ikke slik – etter hvert som energiproduksjonen synker, blir det stadig vanskeligere å forsvare seg mot det som forårsaker stresset i utgangspunktet. Dette er grunnen til at tretthet og uro øker.

FOR Å SPARE ENERGI SYNKER OGSÅ PRODUKSJONEN AV TESTOSTERON, PROGESTERON OG ØSTROGEN – våre fettforbrennende og oppbyggende kjønnshormoner. Men kanksje enda verre...jeg vet ikke hva som er verst, men  produksjonen av skjoldbruskkjertelhormon påvirkes av stress, noe som kan føre til forskjellige former for ubalanse. Det vanligste er subklinisk hypotyreose, en mild underfunksjon i stoffskiftet.

Kortisol, vårt nedbrytende katabolske hormon, har forenklet to funksjoner ved gjentatt stress: 1. å bygge energireserver 2. å spare energi. Derfor blir alle funksjoner som arbeider med vekst og reparasjon satt i en “energisparemodus”. Det vil jo si at så lenge dette stresset påvirker kroppen vår, så vil den ikke bli reparert på optimal måte, og for barn vil det da forstyrre veksten og utviklingen?

En studie fra 2014, utført ved Ohio State University, viser at kaloriforbruket reduseres med over 100 kalorier per dag under stressbelastning, noe som gir en overvekt på omtrent 5,5 kg på ett år ved likt kaloriinntak som før. Parallelt synker produksjonen av anabole hormoner, dvs. våre kjønnshormoner, skjoldbruskkjertelhormoner, veksthormoner. Det samme skjer med viktige signalstoffer som GABA og dopamin.

Dette er stoffer med stor betydning for harmoni, søvn og sinnsstemning. Også produksjonen av ATP – celleenergien som er helt avgjørende for aktiviteten i f.eks. muskler og hjerne synker. Og når ATP synker, synker også produksjonen av kreatin, som er energireserve for musklene våre.

Hva sier dette da?

Jo, at vi bør stresse ned.....det er ikke alltid så lett. Mitt råd er å starte i det små, med museskritt. Se på hvordan dagene og ukene dine arter seg, kan det være lurt med en planleggingskalender? Slik at du ikke må gå og huske alt du skal hele tiden?
Den kan være digital, eller den kan henge på kjøleskapet ditt. Velg det som passer for deg.

Velg to dager i uka du skal gjøre innkjøp på, så kan du planlegge hva du skal lage til lunsj og middag på forhånd, det kan spare deg for mye stress. 

Velg også å innvilge deg selv litt egentid. Jeg vet at som småbarnsmamma er ikke dette alltid så lett, men det handler ofte om planlegging og å hjelpe hverandre litt om du kjenner andre med barn i samme alder. 

Sett av 10 minutter på morgenen, stå opp 10 minutter før du må og bruk tiden på Yoga for eksempel. Yoga virker balanserende på både kropp og sjel og kan beviselig hjelpe deg med å stresse ned. 

Last ned Onlineyoga for eksempel, da har du alltid muligheten til å gjøre noen øvelser med deg i lomma.

 



Vil du ha mer informasjon om hvordan du kan ta ansvar for din egen helse? Her er mine tre gratis tips for bedre immunforsvar! 

For mine videoer om helse og velvære, gå til min Youtube-kanal! Sørg for å klikke på abonner på kanalen min, det er helt gratis og uforpliktende.

Liker du bloggene mine?
Hvis du vil ha varsel når jeg har blogget, signer her så får du varsel rett i postkassa di!

0 Comments

Leave a Comment