Betennelseshemmende mat

Når kroppen din er skadet, er betennelse en naturlig respons på denne skaden. 

Det er en av mekanismene kroppen benytter for å reparere vevsskadene ved at næringsstoffer og immunceller blir fraktet i all hast til det skadde stedet. Noen ganger hender det at kroppen mister kontroll på prosessen, eller at kroppen setter igang denne prosessen uten at det er noen grunn til det. 

Da blir inflammasjoner et problem som kan føre til andre alvorlige sykdommer. Faktisk starter de fleste sykdommer i kroppen vår med en slag betennelsesreaksjon og det påvirker immunforsvaret vårt. 

For å hjelpe kroppen når den sliter er det lurt å spise mat som kan dempe betennelsene og kontrollere betennelsesreaksjonene i kroppen. 

Studier viser at isolerte næringsstoffer og enkelte matvarer demper betennelser og dermed kan det klassifiseres som betennelsesdempende mat.  Det er likevel effekten av hele kostholdet ditt som er den beste nøkkelen til å dempe betennelsene sammen med kost-tilskudd som ytterligere forsterker effekten av den maten du spiser. 

Spis et naturlig kosthold med så få raffinerte og bearbeidede matvarer som mulig.

Lever du et travelt liv med lite tid til å lage hjemmelaget mat? 

Fortvil ikke, mange av disse matvarene er enklere å få i seg enn du tror, og til slutt i denne posten vil jeg komme med en anbefaling om kosttilskudd som er vitenskapelig bevist å hjelpe kroppen med å få bukt med betennelser gang etter gang. Dette tilskuddet er mat....ikke syntetiske tabletter, men mat i konsentrert form. Mer om det senere....


Her er mine 10 favoritter av betennelsesdempende mat. 
(Skriv ut lista og heng den på kjøleskapet ditt til du husker den.) 


1. MATVARER SOM ER RIKE PÅ OMEGA-3 FETTSYRER

En av grunnene til at jeg og andre som snakker om kosthold er at vi vanligvis får for lite Omega 3 i forhold til Omega 6. Omega 6 er også fint og betennelsesdempende og viktig for andre prosesser i kroppen, men vi må ha balanse. Omega 6 finner du i nøtter, frø, korn og vegetabilske oljer, og de kan du som regel gjerne redusere inntaket av. 
Omega 3-fettsyrer hjelper kroppen i kampen mot mange helseplager.

  • Villfanget fet fisk
  • Kjøtt fra gressforede dyr
  • Tilskudd av Omega 3 spesielt om du er vegetarianer eller veganer (For eksempel Soul eller Soul Red som er rike på Omega 3 og inneholder svartfrø som er ekstremt betennelsesdempende)2. EKSTRA VIRGIN OLIVENOLJE

Olivenolje inneholder betennelsesdempende næringsstoffer som er spesielt gunstige for hjertet. Du har sikkert hørt om det meditterrianske kostholdet, at det er så sunt? Det skyldes antakelig riktig inntak av Olven-olje. 

Ferskpresset olivenolje, altså jomfru-olje inneholder stoffer som demper betennelser på lignende måte som legemiddelet Ibux gjør. Bruk Jomfru olivenolje, helst økologisk selvsagt på maten din. Hell litt over salaten din, bruk den i supper eller sauser eller i hjemmelaget majones for å få i deg mest mulig av dette betennelsesdempende stoffet.3. MAT SOM ER FULL AV ANTIOKSIDANTER


Det er en kjent sak at antioksidanter fra frukt, grønnsaker og bær har en positiv effekt på betennelser. De kraftige antioksidantene syns på de sterke fargene og det gjelder å få i seg så mye som mulig hver eneste dag! Økologisk dyrkede frukt og grønnsaker inneholder mer antioksidanter enn de som er dyrket konvensjonelt. 

Noen frukt/bær som det er lurt å spise regelmessig er jordbær, blåbær, bringebær, papaya, cantaloupe melon, kirsebær, aprikoser, plommer, og vannmelon.
Noen grønnsaker med masse antioksidanter er kål, spinat, grønnkål, blomkål, brokkoli, squash, paprika, gresskar, chilipepper, søtpotet og nepe. Som du ser, kan du variere med mye frukt og grønt når du spiser betennelsesdempende mat.

Hva med å starte dagen med en smoothie laget av frukt, havregryn, rått egg, en pose Soul eller Core og mandelmelk? 

4. KRYDDER REDUSERER BETENNELSE 


Økologiske krydder som hvitløk, gurkemeie, kanel og ingefær har alle betennelsesdempende egenskaper og derfor er det lurt å benytte disse så ofte du kan i matlagingen. 

Hva med å lage en grønn smoothie med ingefær, spinat, gurkemeie og en frukt du liker? Ferskpresset juice av gulrot, ingefær og eple er også supert!

 5. GRØNN TE 


Grønn te inneholder noen former for phytokjemikaler som motvirker betennelser og forebygger slitasjegikt. I følge en samlestudie fra Cochrane, har grønn te en veldig gunstig effekt på hjertet. Det anbefales 3-4 kopper med grønn te daglig for å oppnå effekt. Helst økologisk selvsagt.  

6. MØRK SJOKOLADE


Mørk sjokolade som inneholder mer enn 70% kakao er effektiv for å dempe betennelser. I kakao er det spesielle flavonoider og antioksidanter som gjør at sjokoladen har denne gunstige effekten på kroppen. 

Flere studier viser at dersom du spiser litt mørk sjokolade hver dag så reduseres betennelsene i kroppen. Dette er vel den enkleste matvaren å innta hver dag for meg ihvertfall....

Ifølge en samlestudie ved Cochrane kan mørk sjokolade til og med hjelpe til med å redusere for høyt blodtrykk.

Sett deg ned bena høyt og nyyyyyt en bit mørk sjokolade og kjenn freden senke seg og blodtrykket gå ned. Sjokolade som inneholder minst 70% kakao kan være en av dine 5 om dagen....


 

7. HONNING


Honning har blitt brukt som et naturmiddel mot betennelse og infeksjoner så lenge det har vært mennesker på jorden. Honning ser ut til å ha en spesielt god egenskap i behandling av brannsår, og honning har også en god effekt på sår som ikke vil gro.  Honning inneholder mye vitaminer som vitamin B complex og vitamin C, samt masse mineraler. Velg helst kaldslynget økologisk honning slik at mest mulig næringsstoffer er bevart.

 

8. MAGNESIUMRIK MAT


Magnesium er en av de aller viktigste næringsstoffene kroppen vår trenger, og er en essensiell del i veldig mange prosesser i kroppen. Økt inntak av magnesium i kosten kan redusere både akutte og langvarige betennelsestilstander. Mennesker som plages med migrene kan også ha god nytte av mat med mye magnesium i. 

Magnesium er også med på å styrke bentettheten og reduserer dermed faren for benbrudd ifølge en studie utført av folkehelseinstituttet. 
Magnesium finner du rikelige mengder av i spinat, nøtter frø, avokado, fermenterte melkeprodukter og mørk sjokolade. 


9. SVARTFRØOLJE /NIGELLA SATIVA


Svartfrøolje er olje som er fra pressede svartfrø, eller svarte karvefrø som de også kalles. Svartfrøoljen inneholder mye av et stoff som heter thymoquinone, og som har veldig kraftige betennelsesreduserende egenskaper. Du finner mer informasjon om svartfrø her!

Det forskes mye på disse frøene nå som har vært brukt i arabisk medisin i årtusener. 

10. PROBIOTISK OG FERMENTERT MAT


Mat som inneholder mye probiotiske bakterier kan redusere betennelser og hjelpe tarmen med å fordøye den andre maten vi spiser. Fermentert mat som kefir, youghurt, rømme, surkål og kimchi ser ut til å ha stor effekt for mennesker med kroniske betennelsestilstander som revmatisk artritt og mage-tarmbetennelser. 

 

ØKOLOGISK MAT

Økologisk mat inneholder flere næringsstoffer enn den maten som er dyrket med sprøytemidler. Studier viser at den inneholder mer av Omega 3 (som vi skal ha mer av), mer antioksidanter og mineraler. I tillegg inneholder selvsagt økologisk dyrket mat mindre giftstoffer fra sprøyting eller kunstgjødsel. Både kunstgjødsel og sprøytestoffer har en negativ effekt på kroppen vår. 

I følge en nyere studie fra Folkehelseinstituttet ser det ut til at gravide som spiser økologiske grønnsaker har en lavere risiko for svangerskapsforgiftning.

Velger du kjøtt som er økologisk vil det ikke inneholde rester av for eksempel antibiotika og andre legemidler. Så du kan egentlig tenke at økologisk mat er betennelsesdempende mat. 

Velg økologisk så ofte du kan!

Blir dette vanskelig å håndtere i en travel hverdag? 


Ønsker du deg en kvikk-fix og ikke grønnsaker som skal stå til fermentering på kjøkkenbenken? 

Du kan innføre en og en ting....eller du kan ta en snarvei og samtidig innføre en og en ting så du kan snu hverdagen din litt sånn gradvis samtidig som du reduserer betennelsene dine med en gang. 

Dette kost-tilskuddet kan redde deg i din hverdag slik det har reddet meg og mange andre. Klikk her for mer informasjon.  

Vil du ha oppdateringer fra meg når jeg blogger? Klikk her så sender jeg deg et hint neste gang jeg skriver en artikkel. 1 Comment

  1. Flott innlegg med masse fin info! <3
    Heidi Solberg AUTHOR  03/12/2022 04:28 AM Central
    Så bra! ♥️♥️♥️

Leave a Comment