Mat som reduserer stresset i kroppen
Når du er stresset, vil maten du spiser mest sannsynlig være tradisjonell "trøstemat" - store måltider, take-away, fet mat, søt mat og alkohol. 

La oss innse det – vi har alle funnet litt trøst i et velsmakende måltid og en flaske øl eller et glass vin når vi har vært stresset eller opprørt over noe. 

Dette er imidlertid ingen god permanent løsning. Spesielt ikke dersom du sliter med helse allerede som feks om du har fibromyalgi der stress er utløsende årsak. 

Når du tyr til usunn mat kan du føle deg bedre midlertidig, men i det lange løp vil du føle deg verre. 

Når kroppen din ikke får den riktige ernæringen, kan du begynne å føle deg mindre energisk, mer sløv og i noen tilfeller mindre i stand til å konsentrere deg og fokusere.  Alt dette kan føre til enda mer stress.
 
Mat som bekjemper stress! 

Hvis du har følt deg mer stresset enn vanlig i det siste, er det viktig å vite hvilke matvarer som er best å velge. Det er like viktig å vite hvilke du bør unngå når det gjelder å bekjempe stress og hjelpe deg med å håndtere følelser av stress og angst.  

Den beste måten å bekjempe stress på er å ha et sunt, balansert kosthold som inkluderer en moderat mengde av hver av de forskjellige matvaregruppene. 

Å fylle på mat som hele korn, bladgrønnsaker og magre proteiner som de grunnleggende pilarene i kostholdet er den beste måten å sikre at kroppen din får de optimale mengder næringsstoffer for å håndtere både fysiske og psykiske helseproblemer.  

Når det gjelder valg av mat, har noen matvarer en rekke gode egenskaper som hjelper kroppen å bekjempe stress.  

Å velge disse stressdempende matvarene vil bidra til å helbrede og roe sinnet ditt permanent, i stedet for å gi en midlertidig fix. 

Noen av de matvarene jeg anbefaler deg er: 

 Blåbær – 

Hvis du føler deg stresset og strekker deg etter snacks, er det lurt å bytte sjokolade eller chips til noe som er bra for kroppen din. Det vil være en fin måte å hjelpe deg med å håndtere stressnivået og oppnå et høyere nivå av ro.  

Blåbær har noen av de høyeste nivåene av antioksidanter, spesielt anto-cyanin, noe som betyr at dette bæret har blitt knyttet til et bredt spekter av helsefordeler, inkludert skarpere kognisjon, bedre fokus og et klarere sinn – som alle kan hjelpe deg å bedre takle stress.

Kamillete – 

Selvfølgelig handler det ikke bare om hva du spiser når det kommer til å håndtere stress;  det du drikker kan også lindre eller forverre stresset du føler.  

Å drikke væsker som inneholder mye sukker og koffein, for eksempel kaffe, energidrikker eller brus, kan faktisk øke stressnivået hvis det konsumeres regelmessig.  

Kamillete har lenge vært brukt som en naturlig kveldsdrikk og den har også blitt brukt i kliniske studier, som har fastslått at kamillete er effektivt for å redusere symptomene på generalisert angstlidelse.

Avokado – 


Avokado er en kremet og allsidig frukt som kan spises på en rekke forskjellige måter, enten du liker den rå, most til saus, dressinger og dipp, eller i en smoothie.  Disse næringsrike fruktene har egenskaper som reduserer stress i kroppen din, takket være det høye glutationinnholdet som spesielt blokkerer tarm-absorpsjonen av visse fettstoffer som forårsaker oksidativ skade.  


Avokado inneholder også høyere nivåer av vitamin E, folat og betakaroten enn noen annen frukt, noe som også øker de stressdempende egenskapene den har.  Vær imidlertid forsiktig med mengdene når du spiser avokado, siden den inneholder mye fett.

Kjøtt - 

Gressfóret kveg er ikke bare snillere mot planeten og dyrene, det er også bra for mennesker. Gressfóret storfekjøtt inneholder et stort utvalg antioksidanter, inkludert betakaroten og vitamin C og E, som kan hjelpe kroppen din mot stress og angst.  Hvis du leter etter flere grunner til å bruke litt mer penger på økologisk, gressfóret storfekjøtt, innehlder det også mindre fett enn kornmatet storfekjøtt, mens det er høyere i omega-3. Reduser uansett mengden rødt kjøtt siden det er mange som reagerer på rødt kjøtt rent fysisk. Magert kjøtt som kylling er både rimeligere og sunnere enn rødt kjøtt. En del mennesker i Norge har god tilgang på viltkjøtt, dette er også sunt for de fleste i moderate mengder. 
Husk bare at det alltid bør være mere grønnsaker på tallerkenen enn kjøtt! 

Havregrøt – 

Havregrøt er fantastisk ikke bare som en deilig matrett, men har også et stort antall sunne egenskaper som faktisk får deg til å føle deg bedre fra innsiden og ut. Havregryn får hjernen din til å produsere høyere nivåer av feel-good-kjemikaliet serotonin, noe som hjelper deg å føle deg roligere og mindre stresset.  Studier har vist at barn som velger havregrøt til frokost har en tendens til å være mye skarpere hele morgenen på skolen sammenlignet med barn som ikke spiser havre til frokost.
   
Sjokolade - 

Selv om det vanligvis blir sett på som en usunn godbit, er det en ubestridelig sammenheng mellom sjokolade og humøret vårt.  Studier har vist at å spise sjokolade faktisk kan gjøre deg lykkeligere.  Det betyr imidlertid ikke at du kan begynne å gumle på sjokoladeplater hver gang du er stresset – sjokolade fungerer best som en stressreduksjon når den spises med måte og som en del av et sunt og balansert kosthold.  

Spesielt mørk sjokolade er best for deg, siden den inneholder mer avonoler og polyfenoler, to enormt viktige antioksidanter som kan bidra til å bekjempe stress, mer enn mange fruktjuicer. Mer enn 70% kakaoinnhold og søtet med sukkerfrie søtstoff er det er supert snacks. 


Valnøtter – 

Hvis du leter etter et sunt snacksalternativ som vil hjelpe deg å holde bedre kontroll over stressnivået ditt, er valnøtter et godt valg.  Den søte, behagelige smaken av valnøtter er fint som velsmakende snack for mellommåltider.  En allsidig nøtt, den er supergod i salater og som ingrediens i frokostblandinger eller i en håndfull snacks.

Pistasjnøtter – 
En annen nøtt som er flott å småspise på og som også kan bidra til å bekjempe stress og angst på lang sikt, er pistasjnøtter. Studier har funnet at bare ved å spise to små porsjoner pistasjnøtter per dag på størrelse med småsnacks kan redusere vaskulær innsnevring når du er stresset, og legge mindre press på hjertet ved å utvide arteriene ytterligere. I tillegg kan den rytmiske, repeterende skrellingen av pistasjnøttene faktisk være ganske terapeutisk!

Grønne bladgrønnsaker – 

Bladrike, grønne grønnsaker bør være en sentral del av enhvers diett.  Sammen med å bidra til å bekjempe stress, er bladgrønnsaker fulle av næringsstoffer og antioksidanter som bidrar til å bekjempe sykdom og lar kroppen din føles sunnere og mer energisk.  Mørke bladgrønnsaker, for eksempel spinat, er spesielt bra for deg siden de er rike på folat, som hjelper kroppen din til å produsere mer humørregulerende nevrotransmittere som serotonin, som er et "feel-good"-kjemikalie.  
Å gjøre bladgrønt til en del av kostholdet ditt vil hjelpe deg til å føle deg lykkeligere og mindre stresset generelt.
 
Fermentert mat – 

Sist men ikke minst, å spise fermentert mat som yoghurt kan bidra til å holde tarmen din sunn, noe som faktisk igjen vil bidra til å forbedre din mentale helse og redusere stressnivået.  De gunstige bakteriene som finnes i fermentert mat som yoghurt har faktisk en direkte effekt på hjernens kjemi og overfører positive humør- og adferdsregulerende signaler til hjernen via vagusnerven.
Vil du ha en mail neste gang jeg blogger? Klikk her!

Følg meg gjerne på youtube her! Klikk på abonnere så får du oppdatering når jeg legger ut noe nytt. 

Vil du ha mine tre tips for å bygge opp immunforsvaret ditt? Klikk her

0 Comments

Leave a Comment