Sliter du med stress, depresjon og/eller angst?
Vi er mange som sliter med stress, depresjon og angst i perioder. 
Mange får tilbud om "enkle" løsninger i form av magiske hvite piller som skal fjerne symptomene. 

Bivirkningene av slike medikamenter kan øke motivasjonen for å søke etter mer naturlige løsninger, og kanskje også prøve å forstå hva som utløser symptomene og jobbe med det istedenfor å dempe symptomene. 


Første bud er å forstå kroppens stressrespons!

En stressrespons settes igang når hjernen mottar en melding fra øynene eller ørene om opplevd fare. Denne sensoriske informasjonen går til amygdala(i hjernen) for emosjonell prosessering. Når den oppfatter fare, sender amygdala et nødsignal til hypothalamus. Dette området av hjernen kommuniserer med resten av kroppen gjennom det autonome nervesystemet, som inkluderer det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet. 

Det sympatiske nervesystemet (SNS) fungerer som en gasspedal i en bil.Det utløser kjemp-eller-flykt-responsen, og gir kroppen et utbrudd av energi som svar på stress. På den annen side fungerer det parasympatiske nervesystemet (PNS) som en brems. Det utløser "hvil og fordøy" -responsen for å roe ned kroppen når faren har gått over.


Når det sympatiske nervesystemet aktiveres, sendes signaler til binyrene slik at de frigjør adrenalin i blodet. Dette fører til de fysiologiske reaksjonene på en stressende situasjon som økt respirasjon, hjertefrekvens, puls og blodtrykk. Epinefrin utløser også frigjøring av blodsukker og fett fra midlertidige lagringssteder i kroppen. Disse næringsstoffene strømmer ut i blodet og tilfører energi til alle kroppsdelene.

Når den opprinnelige adrenalinbølgen avtar, aktiverer hypothalamus HPA-aksen for å vedlikeholdet nivået av vaktsomhet. Det gjøres ved å frigjøre kortikotropinfrigivende hormon (CRH) og hypofysen frigjør adrenokortikotropisk hormon (ACTH). Dette hormonet forteller binyrene at de skal frigjøre kortisol. Cortisol holder kroppen i ånde og i høy beredskap.

Når en stressende hendelse til slutt avtar, faller kortisolnivået, (kortisol er stresshormonet) og PNS - "bremsen" - slår av kroppens stressrespons. I det minste er det slik det skal fungere når alt er i orden!



Langvarig stress...
Dessverre er det mange som ofte blir værende i stressreaksjonen altfor lenge. 
Arbeidsplasser med høyt stress, traumer eller tap, ustabile hjemmemiljø, sykdom og andre faktorer kan forårsake kronisk eller langvarig stress. Kortisolnivået i kroppen forblir da forhøyet. Dette påvirker bokstavelig talt hver eneste prosess i kroppen og kan bidra til en rekke helseproblemer. Her finner du alt fra nevrologiske sykdommer og psykiske problemer, til vektøkning og diabetes, autoimmune lidelserkreft og hjertesykdommer.

Nettopp derfor er det viktig å finne måter å lindre stress på. 

Å finne sunne måter å avreagere på for å avlaste stress og å behandle hendelsene som forårsaker kronisk stress kan påvirke helsen din mer enn du vet. I dette innlegget får du noen enkle tips du kan hjelpe deg selv med. 


Hjelpemidler for Stress
Når du lever en stressende livsstil, enten det er kortsiktig eller langsiktig, er det noen næringsmidler som kan hjelpe kroppen din til å takle stress. Det beste med disse er at naturlige produkter vanligvis ikke har noen bivirkninger, så de er trygge for alle å bruke, også for barn som lider av stress og angst.

Magnesium
Magnesium er et beroligende mineral som hjelper hjernen vår til å takle frykt, angst og nervøsitet. 
Symptomer på magnesiummangeinkluderer paranoia, angst, depresjon, forvirring, sinne, nervøsitet og søvnløshet. Magnesiumlagrene i kroppen tømmes raskere i tider med stress, så det er viktig å supplere Mg i tider med økt stress eller bekymring.

Serotonin er en nevrotransmitter som spiller en viktig rolle i reguleringen av humør og hvordan hjernen håndterer stress og angst. Ved god regulering av søvn reguleres også nivåene av serotonin. Sliter du med søvnregulering kan du bruke Melatonin for å få en god søvnrytme. 


Gingko Biloba
Ginkgo biloba er et ekstrakt avledet fra bladene til det kinesiske Tempeltreet. Den inneholder flavonoider og terpenoider som har sterke antioksidantegenskaper. Disse kan bidra til å redusere utviklingen av aldersrelaterte sykdommer. I tillegg viser 
forskning at Ginkgo kan hemme kroppens frigjøring av kortisol og tilhørende høyt blodtrykk.


Pasjonsblomst
Pasjonsblomst (Passiflora incarnata) er en klatrebusk hjemmehørende i de tropiske delene av USA. Naturmedisinere anbefaler den for nervøsitet, irritabilitet, 
uro og bekymring og problemer med innsovning og søvnkvalitet

denne studien forbedret pasjonsblomst stress uten å forårsake døsighet eller påvirke arbeidsytelsen negativt.
En annen studie viste at preoperativ administrasjonen av pasjonsblomst  senket angstreaksjonene før spinalanestesi uten at psykomotoriske funksjoner ble nedsatt, eller andre endringer i sedasjonsnivå eller hemodynamikk. 


L-Theanine
Alfahjernens bølgetilstand er frekvensen som hjelper oss til å roe ned når det er nødvendig og fremmer følelser av dyp avslapning. Under en stressrespons kan det oppstå et fenomen som kalles "alfa-blokkering". Dette innebærer overdreven beta-aktivitet og veldig lite alfa.
En liten studie viste at L-theanin øker kraften i alfa-frekvensbåndet, spesielt hos pasienter med alvorlig angst og stress. Andre studier viser lignende resultater. Fordi L-Theanin er en aminosyre som naturlig finnes i grønn te, indikerer disse studiene at inntak av L-Theanin kan være en rimelig og sikker måte å kontrollere akutt og kronisk stress på.


Inositol
Inositol (eller vitamin B8) er en naturlig forekommende forbindelse som er nødvendig for celledannelse, nerveoverføring og fettransport i kroppen. Kroppene våre lager inositol, og det finnes også i bønner, nøtter, cantaloupe og hvete.

Fordi inositol også fungerer som en 
sekundær budbringer for cellulær signalering i hjernen, fører lave nivåer av denne forbindelsen til en nedgang av serotonin og dopamin. Dette spiller en direkte rolle i stress, depresjon og angst. Denne studien viser hvordan inositol kan hjelpe mennesker som lider av angst og panikkanfall. Videre rapporterer forskere om fravær av bivirkninger ved bruk av dette naturlige produktet.

B Vitaminer
Fordi vitaminmangel i mikronæringsstoffer kan bidra til endrede stemningstilstander (inkludert arbeidsspenning og psykiatriske symptomer), kan tilskudd forbedre opplevd stress og store humørsvingninger. Spesielt kan 
høye doser B-vitaminer være effektive for å forbedre humøret.

Lysin og arginin
L-lysin og L-arginin er aminosyrer kroppen din bruker til å produsere proteiner, hormoner, enzymer og antistoffer. Når de tas sammen, kan de normalisere hormonelle stressresponser. Videre hjelper denne duoen til med å redusere kortisolnivået som en virkningsmekanisme for å avlaste stress. 

KSM 66 Ashwaganda 
Denne roten er  et klinisk dokumentert kosttilskudd med fullspektrum ekstrakt av Ashwagandha. Den virker mot uro og stress og fremmer god søvn. 


Personlig har jeg blitt veldig glad i å bruke essensielle oljer for å håndtere stress, uro og søvnløshet blant annet. Klikk her om du vil lære mer om essensielle oljer. 


Liker du bloggen min? Klikk her for å få beskjed neste gang jeg blogger. 

For mine videoer om helse og velvære, gå til min Youtube-kanal!
Abonner på kanalen, det er helt gratis og uforpliktende. 


Vil du ha mer informasjon om hvordan du kan ta ansvar for din egen helse? Her er mine tre gratis tips for bedre immunforsvar!


0 Comments

Leave a Comment