Hvordan bake til jul uten å bruke så mye sukker?
Hei hå, nå er det snart jul igjen!

Det skal bakes og vaskes i år som alle år....eller?
Jeg vasker ikke ned til jul, vanlig helgevask holder lenge, og jeg kommer ikke til å bake så mye heller fordi det blir ikke spist!

Grunnen til all kakebaksten fra tidligere tider er jo at folk hadde lite å rutte med mesteparten av året, men i jula, DA skulle det ikke spares på noenting!

Så sitter vi igjen med kakebaksten da....og det er jo veldig koselig med lukta av nystekte pepperkaker og deilig gjærbakst. 


Men til poenget....kan man bake uten sukker, eller ihvertfall med redusert sukkermengde?
JA! 
For det første, skal du bruke sukker, så bruk sukker som ikke er bleket ned. Det raffinerte blekede sukkeret inneholder absolutt INGEN næringsstoffer, og det er ganske tungfordøyelig for tarmen også fordi det ikke finnes et hint av fiber i det. 

Det finnes ubleket sukker, det er det bittelitt næring og fiber i og det smaker også mye bedre. 

Personlig bruker jeg bare hvitt sukker når jeg skal lime sammen pepperkakehus....

Brunt ubleket sukker er litt dyrere, men ærlig talt....hvor mye sukker bruker vi egentlig da? Vi går vel ikke konkurs av å velge kvalitet på noe vi bruker såpass lite av?

Min absolutte favoritt er kokosblomst-sukker. Det smaker himmelsk, har ganske bra med næringsstoffer, sender ikke blodsukkeret til himmels, og er på den måten ikke helt bortkastet for kroppen. Jeg er litt opptatt av at det vi putter i oss skal være bra for oss i tillegg til at det skal smake godt.

Sukrin har en litt metall-aktig smak som skremmer vekk mange, men Sukrin Gold har ikke den smaken. 
Du kan blande ubleket sukker eller kokosblomst-sukker 50/50 med sukrin for eksempel. Da kjenner du ikke den merkelige metall-smaken av sukrin så godt. Sukrin Gold smaker bedre enn vanlig sukrin.... og begge de to kan du bake med. Da reduserer du karbohydratene veldig og holder blodsukkeret stabilt. 

Husk at dersom du bruker hvitt mel, hvetemel eller rismel, så er det nesten 100% karbohydrater det også... Et lite tips for å få litt fiber i søtsakene er å bruke litt fiberfin i deigen. Fiberfin ser ut som potetmel, men er et veldig fiber-rikt mel som du kan erstatte 10-20%  av det fine melet med uten at det ødelegger konsistens og smak. Det hjelper kroppen med fordøyelsen og hindrer blodsukkeret i å stige for raskt. 

Grunnen til at vi skal være forsiktig med rent sukker er jo at det ikke er bra for kroppen i det hele tatt. Har du fibromyalgi eller andre kroniske betennelsestilstander i kroppen, så er sukker REN NÆRING til betennelsen! Hver gang jeg har spist noe med sukker i får jeg smerter rundt omkring på rare steder i kroppen, i tillegg til at jeg blir stuptrøtt av sukker....nærmest komatøs og veldig sur og grinete. 

Så finnes det noe som heter Finesse bakesukker, det er laget av melkesukker. Det gir 0% blodsukkerstigning. 
Den smaker helt som sukker, fin i bakst, men du må ikke steke på mer enn 180 grader da det lett svir seg. OG det går ikke an å lage pikekyss av det. Blir noe seigt klineri bare. Det er også ganske tungt for magen....så spis i små mengder bare.

I år skal jeg lage konfekt-søtsaker istedenfor masse kjeks som ikke blir spist. Jeg bruker dadler og fiken som søtstoff og nøtter i forskjellige varianter. Her kan jeg også bruke Stevia til søtstoff, og fibersirup kan brukes. 

Handleliste for sunnere søtsaker:

Fiberfin
Stevia
Finesse bakesukker
Sukrin
SukrinGold
Sukrin +
Sukrinmelis
Kokosblomstsukker


Har du noen tips du vil dele?

Klikk her for å få oppdatering neste gang jeg skriver en blog-artikkel.

Følg meg gjerne på youtube her! Klikk på abonnere så får du oppdatering når jeg legger ut noe nytt. 

Vil du ha mine tre tips for å bygge opp immunforsvaret ditt? Klikk her!

Er du interessert i essensielle oljer og rene produkter i husholdningen? Klikk her!

0 Comments

Leave a Comment