Betennelse: Lær tegn, helserisiko og løsninger Betennelse: Lær tegn, helserisiko og løsninger
miniatyrbilde
Av: Lindsey Elmore 20. mai 2019
HELSE & VELDOM
JEG ER LINDSEY, JEG GJØR VITENSKAP MORO, OG LÆRER DU HVORDAN DU LAGER VALG OM HELSE OG VELDOM.
 thinx-02
Vi hører så mye om betennelse i kroppen som er synderen for så mange helseproblemer. Det finnes alle slags dietter og kosttilskudd som hevder å redusere betennelse. Men hva betyr det hele? Hva er årsaken til betennelse, og hvorfor forårsaker denne naturlige prosessen i kroppen kaos? Her vil vi diskutere tegn og symptomer på mild til kronisk betennelse og hvordan det påvirker søvn i en ond sirkel.

Hva er betennelse?

Betennelse er en hvilken som helst tilstand der en del av kroppen blir rød, hovent, varm og noen ganger smertefull. Betennelse kan skje som et svar på skade eller infeksjon. En av de mest enkle former for betennelse er å kutte fingeren eller brenne hånden. Betennelse er avgjørende for kroppens immunrespons fordi det hjelper kroppen å avverge infeksjon og reparere skadet vev.

Men det er mer subtile typer betennelser der immunforsvaret frigjør små mengder inflammatoriske molekyler i kroppen i et forsøk på å avverge sykdom og beskytte mot sykdom.

Hvis den inflammatoriske prosessen fortsetter for lenge, kan den bli problematisk.
Vanlige symptomer på betennelse
Som et resultat av skade:

Rødhet
Hevelse (ødem)
Varme
Smerte
Tap av funksjon
Intern eller systemisk betennelse:


Utmattelse
Brystsmerter
Feber
Magesmerter
Leddsmerter / tap av mobilitet
Utslett
Kardiovaskulære effekter
I det kardiovaskulære systemet øker betennelse av lav grad risikoen for type 2-diabetes, alkoholfri fettleversykdom, kardiovaskulær sykdom og fedme. Dette er fordi fettvev øker med immuncelleinfiltrasjon (spesielt tumornekrosefaktor) og interleukiner, og dette endrer insulinfunksjonen og lipidmetabolismen.

Du kan oppleve høyt blodsukker, tisse altfor mye, eller føle deg dehydrert til tross for drikkevann.

Autoimmun sykdom
Fremvoksende bevis tyder på at betennelse i lav grad endrer tarmmikrobiota, og dette kan føre til fullblåste inflammatoriske tilstander, som cøliaki, inflammatorisk tarmsykdom og revmatoid artritt.

Noen tegn på dårlig tarmhelse inkluderer forstoppelse, diaré, magesyke, oppblåsthet eller illeluktende avføring.
Nevrologiske problemer
Betennelse av lav grad kan også forårsake betennelse i vevene i nervesystemet eller nevroinflammasjon. Dette kan føre til feber, tretthet, anhedonia, depresjon og kognitiv svikt.

Betennelse og søvn: en ond syklus
Forskere oppdaget først sammenhengen mellom søvn og betennelse på 1970-tallet. Tidlige studier viste først at inflammatoriske formidlere som interleukiner, tumornekrosefaktor og cytokiner, interagerer med sentralnervesystemet. Disse cytokinene øker søvnigheten vår, og de fungerer som en forsvarsmekanisme under akutt sykdom.

Kroniske inflammatoriske sykdommer, spesielt de med smerter, kan føre til søvnløshet. Og søvnløshet kan forverre betennelse. I en studie var det for eksempel dobbelt så sannsynlig at personer med astma og leddgikt slet med å sove som mennesker uten disse betennelsestilstandene. I tillegg sier Arthritis Foundation at opptil 70% av mennesker med slitasjegikt sliter med å sovne og forbli i søvn.


Det verste med søvnløshet når du allerede har en betennelsessykdom er at søvnløshet gjør at du er disponert for enda mer betennelse. Så den underliggende sykdommen blir verre, og da blir søvnløsheten verre, og fortsetter en ond syklus.

Som om det ikke var ille nok, øker også autoimmune sykdommer forekomsten av søvnløshet. For eksempel er overaktiv skjoldbruskkjertel (hypotyreose) preget av søvnløshet. Smerten ved revmatoid artritt forårsaker søvnløshet hos mer enn 80% av personer med sykdom. 60% av mennesker med lupus eller myasthenia gravis rapporterer søvnforstyrrelser, og 20% rapporterer søvnighet på dagtid.
De skadelige effektene av søvnmangel
Når vi er søvnmangel, produserer kroppen et forsvar mot sykdom ved å øke hvite blodlegemer og inflammatoriske celler, som interleukiner, cytokiner og C-reaktivt protein. Økningen i betennelsesmeglere fører til mer betennelse i hele kroppen. Så selv om du ikke har sykdom til å begynne med, kan søvnmangel skape det ideelle miljøet for sykdommer.

Redusere betennelse
Den gode nyheten er at betennelse er helt reversibel. Mange livsstilsendringer kan bidra til å redusere eller eliminere de fleste betennelser i kroppen:


Kosthold: Spis en diett rik på frukt, grønnsaker og fullkorn. Begrens sukker, bearbeidet mat og kjøtt. Lær mer om helsemessige fordeler av et plantebasert kosthold.
Trening: Bare 20-30 minutter med moderat trening per dag kan bidra til å redusere kronisk betennelse.
Behandle stress: Kronisk stress påvirker søvn og immunsystemfunksjon. Vurder en yogakurs eller daglig meditasjon for å redusere stress. Sjekk ut dette innlegget for mer informasjon om hvordan stress påvirker immunforsvaret.
Gå ned i vekt: Fedme bidrar også til både søvnkvalitet og kroppsbetennelse.
Interessert i å lære en enkel teknikk for å lindre stress? Sjekk ut dette innlegget om Yoga Nidra for stress.